Skal stoppe asylsøkere i hjemlandet

Politiet og UDI utplasserer ni asyljegere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ni spesialutsendinger fra politiet og UDI utplasseres nå i asylsøkeres opprinnelsesland og langs menneskesmuglernes ruter for å stoppe asylsøkerne før de kommer til Norge.

Asyljegerne, fem fra Utlendingsdirektoratet (UDI) og fire fra politiet, skal være spydspisser for å begrense asylstrømmen til Norge, skriver Aftenposten.

Ved siden av å bistå med retur av flest mulig som får avslag på asylsøknaden i Norge skal utsendingene jobbe med å forhindre menneskesmugling og samle inn informasjon til nytte for Politiets utlendingsenhet (PU), Kripos og lokale politidistrikter.

Sjekker ID

For å kunne returnere personer som nektes oppholdstillatelse i Norge og som ikke vil reise hjem frivillig, må politiet være sikre på identiteten. Ellers vil ikke hjemlandet ta imot dem.

PU-sjef Ingrid Wirum mener dette arbeidet blir enklere når spesialutsendingene får flere kontakter hos myndighetene i asylsøkernes opprinnelsesland.

- Vi har strengere krav til identifisering når vi skal sende personer tilbake, enn UDI som innvilger oppholdstillatelse, forklarer hun.

En av fire blir sendt ut

I år er målet å returnere 3.400 personer, drøyt en firedel av asylsøkerne som ventes til Norge. Til neste år skal dette økes til 4.000 personer.

- Terrortrusselen og stadig mer internasjonal kriminalitet har gjort det viktig å vite hvem som kommer hit. Kriminelle skal ikke kunne starte i Norge med blanke ark. Vi har flere ganger avslørt falske identiteter, med det resultat at oppholdstillatelsen er trukket tilbake, sier Wirum.

(NTB)