Skal stoppe kvoteranet

Tidligere fiskeriminister Lars Peder Brekk (Sp) er sikker på at noe av det første en rødgrønn regjering vil gjøre, er å kaste dagens kvoteregime på havet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Ap, SV og Sp er, så langt jeg kan se, enige om å reversere fiskeripolitikken til Bondevik-regjeringen. Det vil bli vanskelig å rydde opp etter flere års vanstyre, men vi skal klare det, sier 1. nestleder i Senterpartiet, Lars Peder Brekk. I 2000 fikk han seks uker i stolen som fiskeriminister. Til høsten kan han bli det igjen, hvis de rødgrønne får flertall og enes om regjeringsprosjektet.

Fisken tilhører folket

Dagbladets artikler om regjeringens privatisering av kystens felles ressurser har gjennom helga vært lest nøye på Senterpartiets landsmøte. Magasinet lørdag fortalte om Ella Mathisen (19) fra Snefjord i Finnmark. Hun vil bli fisker, men stenges ute fordi hun umulig kan skaffe til veie millionene som skal til for å kjøpe båt med kvote. Og i går skrev Dagbladet om Tore Hillersøy, som kunne blitt mangemillionær hvis han solgte båten og kvotene sine. «Jeg er ikke interessert i pengene, jeg vil at folk skal bo her,» sa han.

-  Vi håper nå på større oppmerksomhet om det som skjer langs kysten. Fiskeressursene tilhører det norske folk i fellesskap. Ingen enkeltpersoner eller selskaper kan gis evigvarende eksklusive rettigheter til å fiske, mens andre stenges ute, sier Brekk.

Vanvittige pengebeløp

Det viktigste for Senterpartiet er å stoppe omsetteligheten av fiskekvoter, omfordele fra havfiske- til kystflåten og åpne for nyrekruttering til næringa.

-  Vi må gjøre det mulig for Ella og andre ungdommer å bli fiskere uten å måtte betale vanvittige summer før de i det hele tatt kan sette seg i båten, sier Brekk.

I regjering har SV ambisjoner om å utfordre makta i Fiskeri-Norge. I løpet av ti år vil SV fjerne alle fabrikktrålere fra norske farvann og stanse kjøp og salg av fiskerettigheter.

-  Det blir ikke bedre lønnsomhet i fiskerinæringa av at en setter en pris på retten til å fiske. SV vil at fabrikktrålflåten skal utfases over en tiårsperiode, sier stortingsrepresentant Åsa Elvik.

VÅKN OPP: - Vi håper nå på større oppmerksomhet om det som skjer langs kysten, sier nestleder i Sp og tidligere fiskeriminister Lars Peder Brekk.