Skal stoppe sykehusbakterier

HALDEN (Dagbladet): På et lager i Østfold står en ny supermedisin ferdig produsert. Den skal pøses ut i verden for å drepe motstandsdyktige sykehusbakterier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Zyvoxid tar nemlig knekken på de aller hissigste «basseluskene» vi kan pådra oss: gule stafylokokker og streptokokkbakterier - også de som er multiresistente mot tradisjonell antibiotika.

Preparatet er nylig godkjent i Norge og 34 andre land for behandling av lungebetennelse og infeksjoner i hud og bløtdeler.

- På sikt kan middelet redde millioner av liv, tror Henning Hauklien hos legemiddelkonsernet Pharmacia AS, som har brukt ti år på å utvikle og teste medisinen.

I USA rammes cirka to millioner årlig av motstandsdyktige bakterier. I Norge er dette et mindre problem, og vi er valgt som produksjonsland for hele verden. Firmaet Fresenius Kabi i Halden med 50 ansatte produserer nå for fullt.

Lykkens dag

- Det var en lykkens dag da myndighetene i USA godkjente middelet for et år siden, sier fabrikkdirektør Sten Strandberg.

Produksjonen er tung på grunn av amerikanernes enorme krav til dokumentasjon av kvalitet. Frykten for rettssaker er høy, derfor jobber ti personer på heltid med papirmølla. De tar 600 analyser per produksjon. Norske krav er på 40.

I særklasse

Zyvoxid har vært prøvd ut blant annet på Ullevål sykehus i Oslo og på Haukeland i Bergen.

Resistente bakterier

Bakterier blir stadig mer aggressive og resistente mot tradisjonell antibiotika.

De vanligste infeksjonene som skyldes multiresistente bakterier her i landet, er tuberkulose og stafylokokkinfeksjoner urinveisinfeksjon, lungebetennelse og blodforgiftning.

Stafylokokker er bakterier som kan angripe nesten alle organer i kroppen og gi dødelige infeksjoner.

Zyvoxid dreper bakteriene ved at celle-veksten hindres i et tidlig, kritisk stadium av framveksten.

- Nå har vi tatt et stort skritt i kampen mot bakterieinfeksjoner som ikke lar seg behandle med de typer antibiotika som legene har hatt til rådighet, sier Oddbjørn Brubakk, avdelingsoverlege ved infeksjonsmedisinsk avdeling på Ullevål sykehus. Han har selv testet Zyvoxid i flere år.

Han understreker at Norge står i en særklasse i verden med lite multiresistente bakterier.

- Men i global sammenheng har dette større betydning, både ved at liv kan reddes og ved redusert smitterisiko innen turisme og innvandring, påpeker Brubakk.

Advarer

Det anerkjente tidsskriftet Lancet har allerede rapportert om fem tilfeller i USA der bakterier har utviklet resistens mot Zyvoxid. Legemiddelverket advarer mot overdreven bruk av det nye antibakterielle middelet, og anbefaler at enhver ny behandling skal starte på et sykehus.

- Skal Zyvoxid fortsette å være interessant, må bruken begrenses til behandling av infeksjon som skyldes multiresistente bakterier, sier seniorrådgiver Liv Mathiesen ved Legemiddelverket.

NY MEDISIN: Zyvoxid kan være redningen når alvorlig betennelse skyldes bakterier som er motstandsdyktige mot vanlige antibiotika. Mer enn en million liter ny antibiotika er allerede produsert i Halden.