Skal stoppe sykehusbakterier

HALDEN (Dagbladet): På et lager i Østfold står en ny supermedisin ferdig produsert. Den skal pøses ut i verden for å drepe motstandsdyktige sykehusbakterier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Zyvoxid tar nemlig knekken på de aller hissigste «basseluskene» vi kan pådra oss: gule stafylokokker og streptokokkbakterier - også de som er multiresistente mot tradisjonell antibiotika.

Preparatet er nylig godkjent i Norge og 34 andre land for behandling av lungebetennelse og infeksjoner i hud og bløtdeler.

- På sikt kan middelet redde millioner av liv, tror Henning Hauklien hos legemiddelkonsernet Pharmacia AS, som har brukt ti år på å utvikle og teste medisinen.

I USA rammes cirka to millioner årlig av motstandsdyktige bakterier. I Norge er dette et mindre problem, og vi er valgt som produksjonsland for hele verden. Firmaet Fresenius Kabi i Halden med 50 ansatte produserer nå for fullt.

Lykkens dag

- Det var en lykkens dag da myndighetene i USA godkjente middelet for et år siden, sier fabrikkdirektør Sten Strandberg.

Produksjonen er tung på grunn av amerikanernes enorme krav til dokumentasjon av kvalitet. Frykten for rettssaker er høy, derfor jobber ti personer på heltid med papirmølla. De tar 600 analyser per produksjon. Norske krav er på 40.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer