Skal svette ut Frp

ISLAND (Dagbladet): Statsminister Jens Stoltenberg er sikker. Arbeiderpartiet kommer til å slå Fremskrittspartiet ved stortingsvalget neste år. Når han kommer hjem fra Sagaøya, skal han varme opp Ap-landsmøtet til tidenes velgerjakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremskrittspartiet har knust Arbeiderpartiet på meningsmålingene og regjeringspartiet ligger og plasker langt nede på 20-tallet. Dagbladet kjører sammen med statsministeren inn mot Reykjavik, hovedstaden på Island. Jens Stoltenberg skal på Nordisk Råd og i middag med nordiske statsministervenner Men så snart som mulig forlater han dette putrende landskapet for å holde en av sine viktigste taler som politiker. På Arbeiderpartiets landsmøtet som begynner på torsdag må han gjeninnføre troen på Arbeiderpartiet som det største og viktigste partiet i landet. Der vil han møte en forsamling Ap-politikere med akutt Frp-angst. En av dem, fylkesleder Bjørnar Olsen, uttrykte på Dagsrevyen i går frykt for at løpet er kjørt - at Frp holder den rekordhøye oppslutningen til over valget.

Optimistisk

- Hvem blir størst ved valget, Ap eller Frp?

- Det blir Arbeiderpartiet, svarer han kontant.

- Og det føler du deg trygg på?

- Ja. Vi skal klare å snu denne utviklingen i god tid før valget. Det kommer ikke av seg selv. Men jo nærmere vi kommer valgdagen, jo klarere vil det bli for folk at Frp's politikk ikke henger samen, sier Jens Stoltenberg og understreker:

- Det er viktig å være klar over at vi er imot Fremskrittspartiets politikk, ikke imot deres velgere.

- Akkurat det sa Rune Gerhardsen tidlig på 90-tallet, men fikk huden full i partiet fordi han ikke tok sterk nok avstand fra Frp. Velkommen etter?

- Sett i ettertid er det sikkert ting vi kunne gjort annerledes. Mye har endret seg. Partiene har ikke lenger det samme grunnfjellet. Folk skifter parti hele tida. I 1969 bestemte 8 av 10 velgere seg i lang tid før valget for hvem de skulle stemme på. De siste valgene har 7 av 10 bestemt seg først de siste ukene. Vi må slåss for hver velger i mye større grad enn før. Valgkampen er blitt viktigere, sier Stoltenberg.

Vinnersaken

Han understreker at han til tross for elendige målinger ser optimistisk fram mot valget. Han sier at Arbeiderpartiet skal få fram de rette svarene i tide.

- I Norge er det nå et sterkt ønske om to ting. Folk vil ha sterke fellesløsninger, en solid velferdsstat - ideen om rettferdighet står sterkt. Samtidig ser vi sterke ønsker om mer frihet for enkeltmennesket, og muligheter til å utvikle seg som individ. Jeg mener det ikke er noen motsetning mellom dette. Tvert imot. Sosialdemokratiets historiske oppgave har vært å bevise at det er en sammenheng er, at vi trenger begge deler. God skole og godt helsevesen har vært en forutsetning for personlig frihet i Norge i dag, sier Stoltenberg.

MYE RØYKUR UTEN ILDUR: Statsminister Jens Stoltenberg har ikke tid til å bade i Den blå lagune på Island denne gangen. Nå gjenstår det å se om han klarer å skape samme lune stemning på partiets landsmøte som begynner torsdag denne uka.