«Skal ta deg med i graven»

Den hivsmittede eksen voldtok Oslo-kvinnen og truet henne på livet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Jeg skal ta deg med i graven, skal mannen ha sagt til kvinnen under overgrepet.

På voldtektsmottaket ved Oslo legevakt står det i journalen at kvinnen var «sjokkpreget, trist, deprimert og angstfylt. Hun angir en rekke fysiske reaksjoner som frysninger, svimmelhet, kaldsvette, kvalme og hodepine. Kvinnen er meget bekymret for hivsmitte».

Kvinnen var sykmeldt ett år etter overgrepet. Hun sliter fortsatt med ettervirkninger, både psykisk og fysisk. Legen har konkludert med at hun lider av posttraumatisk stressyndrom.

Var utro

Kvinnen traff mannen på et utested i Oslo våren 2001. I august samme år flyttet hun inn i leiligheten hans. Mannen fortalte imidlertid ikke kvinnen om at han allerede i 1992 fikk hiv-diagnosen. Paret hadde jevnlig ubeskyttet sex. I mai 2002 ble det slutt på forholdet, fordi kvinnen mente mannen var utro.

De opprettholdt imidlertid kontakten, og i slutten av juni samme år forsøkte de å gjenoppta forholdet. Mannen skulle bo hos kvinnen en weekend. Det mislyktes, da kvinnen en morgen fant mannen på soverommet sammen med en annen kvinne.

I september samme år kom mannen til kvinnens leilighet etter avtale fordi han skulle hente tingene sine. På det tidspunktet hadde imidlertid kvinnen fått kjennskap til at mannen var hivsmittet av en bekjent. Hun fikk kort tid etter bekreftet mistanken fra Ullevål universitetssykehus.

Voldtatt to ganger

Det avtalte møtet gikk som planlagt. Mannen hentet tingene, og dro. Kort tid etter kom kom han tilbake, og voldtok kvinnen to ganger. Hun forklarer at hun kjempet mot det hun kunne.

-  Jeg ropte at jeg visste at han var hiv-positiv i et forsøk på å få ham til å stoppe, forklarer kvinnen.Etter voldtekten kjørte kvinnen i mange timer rundt i bil, før hun neste morgen kontaktet Ullevål, hvor hun fikk en forebyggende tablettkur mot hiv. Kvinnen ble ikke hivsmittet.

Høyesterett nektet i slutten av juli å behandle mannens anke over straffeutmålingen, og dommen han fikk i Borgarting lagmannsrett på fire og et halvt års fengsel er rettskraftig.

«Meget graverende»

I domspremissene heter det at mannens handling må karakteriseres som meget graverende.

-  Det dreier seg om en hensynsløs og rå voldtekt. Til tross for at mannen visste at ekssamboeren var kjent med at han var hiv-positiv, trengte han (...) inn i henne to ganger, og hadde sædutløsning, skriver dommerne.

Mannen ble samtidig domfelt for å ha utsatt kvinnen for hivsmitte gjennom ubeskyttet sex fra mai 2001. Lagmannsretten tviler ikke på at mannen handlet med forsett.

-  Han visste at han var hivsmittet, og hans lege hadde gitt ham pålegg om å benytte kondom, konstaterer retten.