Skal ta lederrolle for klimaavtale

Stoltenberg vil gi klimaet nødhjelp.

KLIMA: Jens Stoltenberg vil fortsatt ha lederrolle i kampen for klimaet, sa han i møtet med julefrokost med politiske journalister. Foto: Bjørn Langsem.
KLIMA: Jens Stoltenberg vil fortsatt ha lederrolle i kampen for klimaet, sa han i møtet med julefrokost med politiske journalister. Foto: Bjørn Langsem.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Norge vil fortsatt ta en lederrolle i arbeidet med en stor klimaavtale, sa statsminister Jens Stoltenberg på sin pressekonferanse i ettermiddag.

- Norge er allerede ledende i kamp mot avskoging. Det er det mest effektive tiltaket for klimaet. Men i tiltak mot avskoging vil Høyre og Frp kutte. Jeg fatter det ikke, sa Stoltenberg på pressekonferansen.

Før en ny klimaavtale er på plass, trenger klimaet nødhjelp, ifølge Stoltenberg.

Kutte sot
På spørsmål om Stoltenberg lover å være statsminister i hele neste periode dersom han vinner valget, svarte han:

- Jeg har sagt ja til gjenvalg og fire nye år på Stortinget. Da har jeg et brennende ønske om å fortsatt være statsminister. Så får vi komme tilbake til spørsmålet i 2017. Vi får ta ett valg om gangen, sa han.

Stoltenberg vil åpenbart ta tilbake en lederrolle i kampen for klima og miljø. Han varslet tre tiltak som han kaller nødhjelp for klimaet: • Kutte kortlivede klimagasser som svart karbon (sot) og metan. -  Dette er billige kutt som kan gi stor effekt på kort sikt, sier Stoltenberg. • Økt innsats mot avskoging. - Dette er det enkelttiltaket som gir de største kuttene i klimagassutslipp, forklarer Stolteberg. • Kutt i subsidier til bruken av fossil energi. Dramatisk - Verdens klimaambisjoner er fortsatt for lave, samtidig som klimautslippene vokser. Vi styrker vårt arbeid for en ny avtale, men vi kan handle før den er på plass. Regjeringen vil øke innsatsen mot avskoging og arbeide for å kutte de utslippene som gir størst klimaeffekt på kort sikt, sa Stoltenberg.

Klimaforskningen bekrefter at klimaendringene er dramatiske. Klimaendringene i Arktis skjer raskere enn forutsett. Flere rapporter peker på en sammenheng mellom ekstremvær og klimaendringer.

Ny avtale Klimaforhandlingene i Doha resulterte blant annet i vedtak om Kyotoprotokollens andre forpliktelsesperiode og oppstart av forhandlinger om ny global avtale.

- Norge har hatt flere lederroller i det internasjonale klimaarbeidet, sist under forhandlingene i Doha. Det skal vi fortsette med. Blant annet har vi en lederrolle i forhandlingene om en ny klimaavtale som skal ferdigforhandles innen 2015 og gjelde fra 2020, sa Stoltenberg.

30-40 prosent av de menneskeskapte klimaendringene skyldes utslipp av såkalte kortlivede klimadrivere, som svart karbon (sot) og metan. Reduseres disse utslippene oppnås raskere klimagevinst. Slike utslipp bidrar blant annet til raskere issmelting i arktiske strøk. Regjeringen ønsker å bidra til at dette kommer høyere på den internasjonale agendaen. Blant annet vil Arktisk råd være en viktig arena for å få til reduksjoner i disse utslippene, sa Solt.