Historisk hai-seier:

Skal ta rotta på haifinnesuppa

En ny kjennelse kan få livsviktig ringvirkning for millioner av haier. - Intet mindre enn fantastisk, jubler Fredrik Myhre i WWF Verdens naturfond.

HAIFINNESUPPE: I Kina skattes haifinnesuppe for sin gelatinaktige konsistens som får den til å minne om svaleredesuppe. I folkemedisinen anses den for å styrke livskraft og indre organer. Foto: Jeff Chiu/AP/NTB
HAIFINNESUPPE: I Kina skattes haifinnesuppe for sin gelatinaktige konsistens som får den til å minne om svaleredesuppe. I folkemedisinen anses den for å styrke livskraft og indre organer. Foto: Jeff Chiu/AP/NTB Vis mer
Publisert

CITES er navnet på en multilateral, internasjonal avtale mellom land for å kontrollere handel med truede dyr og planter.

Under verdens største dyrelivstoppmøte i Panama fredag, støttet de 186 medlemslandene et forslag om å styrke beskyttelsen av 60 ulike haiarter. Blant annet tigerhai, oksehai, hvittipphai og blåhai.

- Dette er et skikkelig gjennombrudd for å ta bedre vare på verdens haier, sier marinbiolog Fredrik Myhre til Dagbladet. Myhre er leder for havteamet i WWF Verdens naturfond.

Mindre lukrativt

Kort fortalt innebærer vedtaket at alle nasjoner som ønsker å selge disse haiartene det er snakk gjennom internasjonal handel, nå bare kan gjøre det dersom det er dokumentert full sporbarhet.

I tillegg stilles det krav til at fiskeriene er i tråd med bærekraftige metoder.

Vedtaket er blant annet omtalt av The Guardian.

ØKT VERN: Tigerhaien er blant 60 nye haiarter på CITES' lister over arter som får styrket beskyttelse når det gjelder internasjonal handel. Foto: Shutterstock/NTB
ØKT VERN: Tigerhaien er blant 60 nye haiarter på CITES' lister over arter som får styrket beskyttelse når det gjelder internasjonal handel. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer

- I realiteten er det da mange av disse haiene som ikke kan selges på det globale markedet, noe som er et viktig ledd i å få på plass strengere og bedre fiskerireguleringer ute til havs, forklarer Myhre før han fortsetter:

- Om haiene ikke kan selges, er det heller ikke så lukrativt å fiske etter dem.

Motstand fra Japan og Peru

Før vedtaket blir endelig godkjent, må det først gjennom en plenumsdebatt. Myhre er på sin side optimistisk.

- Hovedjobben er gjort. Kommende uke da alt skal formaliseres, er forhåpentligvis bare formaliteter.

MARINBIOLOG: Fredrik Myhre er leder for havteamet i WWF Verdens naturfond. Foto: Geir Barstein/WWF Verdens naturfond
MARINBIOLOG: Fredrik Myhre er leder for havteamet i WWF Verdens naturfond. Foto: Geir Barstein/WWF Verdens naturfond Vis mer

Myhre forteller at både Japan og Peru forsøkte å gjøre vedtaket betydelig svakere.

- Men siden de andre landene sto hardt på sitt, endte avstemningen med best mulig utfall for haiene, havet og for kommende generasjoner. Av mange ting som sunne hav er helt avhengig av, så er haiene noe av det aller viktigste, sier Myhre.

Kastes levende tilbake i havet

Det antas at haifinning har en årlig omsetning på 3,5 milliarder kroner globalt. Ifølge The Times drepes over 100 millioner haier årlig for å få tak i finnene.

OVERFISKE: På dette bildet fra 2013, ser vi en arbeider som samler sammen tørkede haifinner på et tak i Hong Kong. Foto: AP/Kin Cheung
OVERFISKE: På dette bildet fra 2013, ser vi en arbeider som samler sammen tørkede haifinner på et tak i Hong Kong. Foto: AP/Kin Cheung Vis mer

Ofte kuttes finnene av haiene, som deretter dumpes levende og halvdøde tilbake i havet. På havbunnen pines dyrene sakte, men sikkert i hjel.

De ettertraktede haifinnene anses som en luksusvare mange steder i Asia og rundt om i verden. De brukes til haifinnesuppe og i tradisjonell asiatisk medisin.

Ikke noe forbud i Norge

Man skulle kanskje tro at det er forbudt å servere haifinnesuppe i Norge. Men svaret er faktisk nei.

I 2015 bestemte Stortinget at Norge skulle få på plass strengere regler når det gjelder import av haiprodukter til det norske markedet. Siden er det ifølge Myhre fint lite som har skjedd.

- Fiskeri- og havminister Bjørnar Skjæran får rette opp i hva Solberg-regjeringen ikke leverte på, og å se på CITES-vedtaket nå som en kickstart til å oppfylle det stortinget allerede har bestemt, sier Myhre.

Frykter pris-boom

Som omtalt i The Guardian-artikkelen, er det enkelte kritikere - deriblant marinbiologer – som mener vedtaket vil ha motsatt effekt. De frykter prisene på haifinner og -kjøtt vil bli presset opp på det illegale markedet.

Marinbiolog Fredrik Myhre sier til Dagbladet at det dessverre alltid vil være et ulovlig marked for ulike produkter i verden. Haier er intet unntak.

- Det kan være at prisen for slike haifinner og haikjøtt går opp. Men det å få strengere regler - samt mer sporbarhet og kontroll - vil gjøre det vanskeligere å drive ulovlige fiske etter hai også, mener Myhre som selv er marinbiolog.

- Dette kan med andre ord ikke sees på som noe annet enn en veldig viktig seier for havets truede haier.

ETTERTRAKTET: Haifinnesuppe er blitt så kostbar at den spises av prestisjegrunner, som ved festbanketter og bryllup. Dette bildet er fra en kinesisk restaurant i San Francisco. Foto: AP/Paul Sakuma/NTB
ETTERTRAKTET: Haifinnesuppe er blitt så kostbar at den spises av prestisjegrunner, som ved festbanketter og bryllup. Dette bildet er fra en kinesisk restaurant i San Francisco. Foto: AP/Paul Sakuma/NTB Vis mer

I tillegg til å lede havteamet i WWF Verdens naturfond, er Myhre leder for organisasjonen Hjelp Havets Haier. Han mener CITES-vedtaket ikke vil være nok til å alene redde verdens haier.

- Men det er et viktig steg i riktig retning. Dessverre har et intenst overfiske gjennom mange tiår ført til at haiene er blant den mest utrydningstruede dyregruppen som finnes på planeten vår. Hele én tredjedel av alle verdens kjente arter er allerede direkte truet.

Avhengige av haier

Økte havtemperaturer og et surere hav, tap av leveområder og et fortsatt overfiske mange steder, forurensing og plastforsøpling er alle faktorer som truer haiene.

- Verden står midt i både en klimakrise og en naturkrise, og haiene er dessverre en av de dyregruppene som har blitt skikkelig skadelidende av dette allerede. Løser vi ikke disse to krisene, så vil haiene svømme en svært dyster tid i møte, sier Myhre.

FØLGER ETTER: Idet fiskeren skal dra opp en tunfisk på nærmere 20 kilo, dukker haien opp. Video: Kameraone. Reporter: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

I over 400 millioner år har det svømt haier i havene på planeten vår. Myhre forteller at rovdyrene har spilt en sentral rolle i utformingen av det marine livet slik vi kjenner det.

- Havet er avhengig av sine haier, og vi mennesker igjen er helt avhengige av havet. Med andre ord, haiene er avgjørende for vår egen eksistens. Det er noe å tenke på neste gang du leser monsteroverskrifter om hai i avisa.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer