Skal ta seg ned til et 2000 år gammelt skipsvrak

Her ble «verdens eldste datamaskin» funnet i 1902.

PÅ VEI NED I DYPET: Arkeolog Theotokis Theodoulou er iført det spesialdesignede dykkerutstyret, som skal gjøre det mulig for ham å ta seg ned til Antikythera-vraket i søket etter nye, flere tusen år gamle skatter. Dykkerne startet søket mandag denne uka. Foto: ALEX DECICCIO/AFP/SCANPIX
PÅ VEI NED I DYPET: Arkeolog Theotokis Theodoulou er iført det spesialdesignede dykkerutstyret, som skal gjøre det mulig for ham å ta seg ned til Antikythera-vraket i søket etter nye, flere tusen år gamle skatter. Dykkerne startet søket mandag denne uka. Foto: ALEX DECICCIO/AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Antikythera-vraket ble oppdaga av svampdykkere utenfor Kreta-kysten i 1900. I skipet, som anslås å være eldre enn 2000 år gammelt, ble det funnet smykker og statuer av guder og konger og krigere, som kan dateres tilbake til 400 f.kr. 

Men langt mer oppsiktsvekkende var funnet av det som seinere har fått navnet Antikythera-mekanismen.

Eller verden første analoge datamaskin, som den også blir kalt.

Skal fullføre jobben Den mest anerkjente teorien for mekanismens funksjon er at den viser hvordan mange av solsystemets legemer beveger seg i forhold til hverandre og bestemte stjerner.

Man kan blant annet se solens og månens vandring over dyrekretsen, og den egyptiske kalenderens månedsnavn kan leses av.

For over hundre år siden, tillot ikke dykkerutstyret at man kunne holde seg nede ved skipsvraket i mer enn noen få minutter av gangen. Derfor var det en begrenset del av lasten de klarte å hente opp.

VERDENS ELDSTE DATAMASKIN: Antikythera-mekanismen er er på størrelse med en skoeske. Den er lagd av bronse og montert i en ramme av tre. Den inneholder mer enn 30 tannhjul og dreieskiver, er delt i tre hovedstykker og noen mindre fragmenter. Den blir omtalt som verdens eldste datamaskin. Det anslås at den er mer enn 2000 år gammel. Foto: Thanassis StavrakisAP/Scanpix
VERDENS ELDSTE DATAMASKIN: Antikythera-mekanismen er er på størrelse med en skoeske. Den er lagd av bronse og montert i en ramme av tre. Den inneholder mer enn 30 tannhjul og dreieskiver, er delt i tre hovedstykker og noen mindre fragmenter. Den blir omtalt som verdens eldste datamaskin. Det anslås at den er mer enn 2000 år gammel. Foto: Thanassis StavrakisAP/Scanpix Vis mer

Nå har en gruppe arkeologer og forskere bestemt seg for å fullføre jobben.

Spent på resultatene I spesialdesignede trykkdrakter vil de nå kunne ta seg ned på 300 meters dybde og bli der i inntil fem timer av gangen.

Arkeolog James Hunter ved South Australian Maritime Museum sier han er spent på resultatene dette kan gi.

- Det er virkelig kult. Vi har kommet langt fra da man brukte dykkerutstyr med vanlig trykkluft i undervannsarkeologi. Vi har lært mye gjennom prøving og feiling, sier han til Times.

- Ikke gjennomsøkt Det er blitt forsøkt å ta seg ned til vraket etter Antikythera ble oppdaget. I 1953 og 1976 klarte dykkepioneren Jacques Cousteau dette.

Han hentet opp flere ting, men fortsatt mener mange at hoveddelen av vraket ikke er grundig gjennomsøkt. Få objekter som er hentet opp er dessuten ikke komplette.

Enkelte forskere mener å ha bevis for at gjenstander fra skipets last er spredt utover et stort område på havbunnen.

30 tannhjul Selve skipet som ble funnet er datert til å ha sunket en gang mellom 87 f.Kr. og 80 f.Kr, men det er mulig at Antikythera-mekanismen er enda eldre.

GRESK: Antikythera-mekanismen er full av greske inskripsjoner. Foto: X-TEK GROUP/AFP/SCANPIX
GRESK: Antikythera-mekanismen er full av greske inskripsjoner. Foto: X-TEK GROUP/AFP/SCANPIX Vis mer

Den antas å ha blitt konstruert mellom år 150 og 100 f.kr - og er dermed godt over 2000 år gammel.

Gjenstanden, som er full av greske inskripsjoner, er er på størrelse med en skoeske. Den er lagd av bronse og montert i en ramme av tre.

Den inneholder mer enn 30 tannhjul og dreieskiver, er delt i tre hovedstykker og noen mindre fragmenter.

Teorier Dykkerne som nå tar seg ned til vraket ønsker også å finnen svar på hva slags skip dette en gang var. Var det fullt av skatter på vei til en forventningsfull konge eller yppersteprest? Var det et skip lastet med tyvgods - eller fraktet det kanskje utbyttet fra en fjern krig?

Arkeolog Brendan Foley sier i en Yahoo-artikkel at hans favoritt-teori er at skipet fraktet en betydningsfull kvinne over sjøen til sitt forestående bryllup i Roma.

Rikdommen om bord, og det han antar var en svært kostbar og ettertrakte mekanisme inkludert, representerte hennes medgift, ifølge Foley.

SIRKLER: Forsida av Antikythera-mekanismen besto av to konsentriske sirkler. En viste den greske zodiaken (en gradskive som viser solens gang gjennom året), mens den andre viste egypternes måneder. Tre visere representerte dato, solas posisjon og månens posisjon. Foto: X-TEK GROUP/AFP/SCANPIX
SIRKLER: Forsida av Antikythera-mekanismen besto av to konsentriske sirkler. En viste den greske zodiaken (en gradskive som viser solens gang gjennom året), mens den andre viste egypternes måneder. Tre visere representerte dato, solas posisjon og månens posisjon. Foto: X-TEK GROUP/AFP/SCANPIX Vis mer

- Vi er litt forelsket i den teorien. Det er en romantisk historie - en antikkens Titanic, sier arkeologen.

Jacques Cousteaus utgraving på 1970-tallet, bekrefter til en viss grad teorien. Her mente nemlig forskerne å finne deler av et skjelett fra en kvinne, i nærheten av flere smykker.

REKONSTRUKSJON: Rekonstruksjonen av Antikythera-mekanismen befinner seg på National Archaeological Museum i Athen. Foto: Losmi Chob/AP/Scanpix)
REKONSTRUKSJON: Rekonstruksjonen av Antikythera-mekanismen befinner seg på National Archaeological Museum i Athen. Foto: Losmi Chob/AP/Scanpix) Vis mer