Skal ta seg ned til et 2000 år gammelt skipsvrak

Her ble «verdens eldste datamaskin» funnet i 1902.

PÅ VEI NED I DYPET: Arkeolog Theotokis Theodoulou er iført det spesialdesignede dykkerutstyret, som skal gjøre det mulig for ham å ta seg ned til Antikythera-vraket i søket etter nye, flere tusen år gamle skatter. Dykkerne startet søket mandag denne uka. Foto: ALEX DECICCIO/AFP/SCANPIX
PÅ VEI NED I DYPET: Arkeolog Theotokis Theodoulou er iført det spesialdesignede dykkerutstyret, som skal gjøre det mulig for ham å ta seg ned til Antikythera-vraket i søket etter nye, flere tusen år gamle skatter. Dykkerne startet søket mandag denne uka. Foto: ALEX DECICCIO/AFP/SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Antikythera-vraket ble oppdaga av svampdykkere utenfor Kreta-kysten i 1900. I skipet, som anslås å være eldre enn 2000 år gammelt, ble det funnet smykker og statuer av guder og konger og krigere, som kan dateres tilbake til 400 f.kr. 

Men langt mer oppsiktsvekkende var funnet av det som seinere har fått navnet Antikythera-mekanismen.

Eller verden første analoge datamaskin, som den også blir kalt.

Skal fullføre jobben Den mest anerkjente teorien for mekanismens funksjon er at den viser hvordan mange av solsystemets legemer beveger seg i forhold til hverandre og bestemte stjerner.

Man kan blant annet se solens og månens vandring over dyrekretsen, og den egyptiske kalenderens månedsnavn kan leses av.

For over hundre år siden, tillot ikke dykkerutstyret at man kunne holde seg nede ved skipsvraket i mer enn noen få minutter av gangen. Derfor var det en begrenset del av lasten de klarte å hente opp.

Nå har en gruppe arkeologer og forskere bestemt seg for å fullføre jobben.

Spent på resultatene I spesialdesignede trykkdrakter vil de nå kunne ta seg ned på 300 meters dybde og bli der i inntil fem timer av gangen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer