<strong>SYNKER:</strong> Det 97 meter lange lasteskipet "Crete Cement" er i ferd med å synke. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
SYNKER: Det 97 meter lange lasteskipet "Crete Cement" er i ferd med å synke. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Skal tappe det synkende skipet for olje

Frykter at 140 tonn olje skal lekke ut og tilgrise populære badeplasser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert


(Dagbladet.no): - Alt tyder på at skipet kommer til å gå under. Vannet fosser inn gjennom hull i skroget, og havaristen har sunket en meter i løpet av de to siste timene, sier skipper Per Morten Hansen på slepebåten M/S Gyltingen til Dagbladet.no ved 10-tiden.

Hans skip tok ombord ti mann fra sementskipet, og hjelper nå til med å hindre at det fullastede skipet driver til havs før det synker. Havaristen i Oslofjorden har 140 tonn olje ombord.

Lasteskipet «Crete Cement» grunnstøtte og kjørte på land utenfor Fagerstrand på Nesodden i morges. Mannskapet på 12 og den erfarne losen ombord ble reddet ut av skipet som fryktes å synke etter at det tar inn mer vann enn de makter å pumpe ut.

- Kystverket her i Horten er nå i ferd med å sende avgårde et fartøy med utstyr til å tappe olje fra skipets tanker før den går i sjøen, opplyser beredskapsvakt Hilde Dolva ved Kystverket i Horten til Dagbladet.no.

Kystverket har fått kartlagt at det grunnstøtte sementskipet har 115 tonn fyringsolje, 19 tonn marin diesel og 5 - 6 tonn smøreolje ombord.

Man frykter nå at dette skal lekke ut og tilgrise populære badeplasser i Oslofjorden.

Desperat kamp
- Det er for tidlig å si når vi er framme med dette utstyret. Slepebåten «Balder» jobber for å holde havaristen i stabilt leie, sier Dolva. Ved 09.15-tiden lekket det fortsatt vann inn gjennom hull i skroget, men det var ikke observert oljelekkasje ut i sjøen.

Ifølge politiet har de skipet til nøye observasjon nå. NTB meldte 09.17 at de har gitt opp kampen for å redde skipet, men skipet har ikke sunket ennå.

- Det er ingen umiddelbar fare for at den synker ned akkurat nå, men den ligger litt under vann og litt over med en slagside, sier operasjonsleder Anders Oksvold i Follo politidistrikt til Dagbladet.no.

Lagt ut lenser
Skipet holdes nå delvis på land ved hjelp av tauebåter og en redningsskøyte som en kriseløsning inntil videre.

- Vi har nå en bergingsaksjon hvor vi forsøker å redde skipet. Vi ønsker også å unngå lekkasjer og har lagt ut lenser rundt skipet for å unngå at oljen skal spre seg dersom det begynner å lekke, sier operasjonslederen.

Han opplyser at Forurensingstilsynet er orientert.

Dagbladet.no kommer med mer.

<strong>13 REDDET:</strong> Mannskapet på 12 samt den erfarne losen ble reddet ut i morges. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
13 REDDET: Mannskapet på 12 samt den erfarne losen ble reddet ut i morges. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer