Skal telle stemmene på nytt i Iran

Vokterrådet snur i valgskandalen.

TAR TIL MOTMÆLE: Mistanken om at den sittende presidenten jukset i fredagens valg har fått frustrerte iranere til å demonstrere sin misnøye. Støttespillere til opposisjonskandidat Mir Hossein Mousavi holder plakater med slagordene: - Vi er ikke rester. Våre stemmer teller. Foto: Morteza Nikoubazl/Scanpix
TAR TIL MOTMÆLE: Mistanken om at den sittende presidenten jukset i fredagens valg har fått frustrerte iranere til å demonstrere sin misnøye. Støttespillere til opposisjonskandidat Mir Hossein Mousavi holder plakater med slagordene: - Vi er ikke rester. Våre stemmer teller. Foto: Morteza Nikoubazl/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

|||

(Dagbladet.no): Irans mektige Vokterråd sier de er klare til å ta en omtelling av stemmene fra fredagens presidentvalg, melder BBC.

President Mahmoud Ahmadinejad ble gjenvalgt med hele to tredjedeler av stemmene og anklagene om valgfusk kom umiddelbart.

Hele helga har opposisjonstilhengere demonstrert i gatene og politiet har slått tilbake og skadet mange. Minst 12 personer skal være drept i sammenstøtene. 

Opposisjonskandidaten Mir Hossein Mousavi har bedt om gransking av valgresultatet fordi han mener det er falskt. Han ledet på en rekke meningsmålinger før valget.

Vokterrådet sier stemmene vil bli talt på nytt i valgkretser der opposisjonen har påpekt uregelmessigheter eller klaget på. Mange har reagert på at valgresultatet ble offentliggjort bare to-tre timer etter at valglokalene stengte og lurer på hvordan man har klart å telle opp flere titalls millioner stemmer på så kort tid.

Mektig rådIran har et svært kompleks og uvanlig politisk system som kombinerer elementer av moderne islamsk prestestyre og demokrati. Det handler om et nettverk av ikke-valgte og valgte institusjoner. De ikke-valgte ledes av Irans åndelige leder, ayatollah Ali Khamenei. Han utnevner flere ikke-valgte personer og organer, blant dem seks av medlemmene i det såkalte Vokterrådet

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer