Skal telle ulovlige innvandrere

Utlendingsdirektoratet (UDI) har ingen oversikt over hvor mange ulovlige innvandrere som befinner seg i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Statistisk sentralbyrå (SSB) får i oppgave å koble informasjon fra ulike registre. Blant annet skal tall fra politiet, tall om svart arbeid og antallet som forlater asylmottak systematiseres. På den måten skal omfanget av ulovlig innvandring i Norge bli kartlagt.

- Dette vet vi veldig lite om. Vi har aldri tallfestet hvor mange som oppholder seg ulovlig i Norge. De tall som tidligere er nevnt i mediene, er svært lite underbygde. Også internasjonalt er det liten kunnskap om antall ulovlige immigranter, og metoder for å kartlegge dette, sier assisterende direktør Frode Forfang i UDI til Aftenposten.

Selv om prosjektet allerede har vekket interesse internasjonalt, vil det ikke bli mulig å komme fram til et konkret tall.

- Men vi vil for første gang få en størrelsesorden å forholde oss til. Dette vil kunne bidra til en viktig kunnskap for hele samfunnet, sier Forfang.

Han mener kartleggingen vil kunne si noe om sikkerhetsspørsmål, om svart økonomi, og om kriminalitet-, helse- og utdanningssituasjon de ulovlige innvandrerne.

- Dessuten vil det være nyttig for utviklingen av politikk og tiltak, sier Forfang.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.