Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Presidentvalget i USA:

Skal telle valgstemmene på nytt i tre delstater. Trump: - Svindel

Vil telle stemmene på nytt i Wisconsin, Michigan og Pennsylvania.

OMTELLING: Clinton og hennes stab støtter en omtelling i statene Wisconsin, Michigan og Pennsylvania. Her er Hillary Clinton i sistnevnte delstat tre dager før valget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
OMTELLING: Clinton og hennes stab støtter en omtelling i statene Wisconsin, Michigan og Pennsylvania. Her er Hillary Clinton i sistnevnte delstat tre dager før valget. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): To og en halv uke etter presidentvalget er diskusjonene om stemmene fortsatt ikke over.

107 000 stemmer skiller Trump og Clinton i de tre delstatene som avgjorde årets presidentvalg: Wisconsin, Michigan og Pennsylvania.

Omtelling

I et blogginnlegg på Medium.com skriver Marc Elias, Clinton-kampanjens juridiske rådgiver, at de støtter en gjennomgang av stemmene i de tre nevnte statene.

Omtellingen av stemmene kommer i lys av påstandene om at noen har hacket, eller endret valgresultatet for hindre at Clinton skulle bli president. Blant annet har det vært snakk om at Russland skal ha påvirket presidentvalget.

- Vi har mottatt hundrevis av meldinger, eposter og telefoner fra folk som oppfordrer oss til å gjøre noe, hva som helst, for å undersøke om valgresultatet ble hacket og for hindre henne (Clinton) i å bli president, skriver Elias.

DETTE LOVER TRUMP: I en video til sine Twitter-følgere legger nå vordende president Donald Trump klart fram hvilke planer han har for USA i de første 100 dagene med ham som president. Video: CNN Vis mer

De grønne

Jill Stein, presidentkandidat for partiet De grønne, startet en innsamlingsaksjon tidligere denne uka for å få stemmene i de tre vippestatene telt opp på nytt, skriver New York Times.

Stein har så langt samlet inn 5,5 millioner dollar, og leverte fredag et formelt krav om en ny telling av stemmene i Wisconsin.

Clintons stab at den slutter seg til Steins krav, og har som mål om å samle inn nok penger til å også gjøre det samme i Michigan og Pennsylvania.

Hillary Clinton tapte med rundt 27.000 stemmer i Wisconsin og 60.000 i Pennsylvania og i Michigan lå Donald Trump kun 10.704 stemmer over.

- Svindel

Donald Trump, som vant det amerikanske presidentvalget med 58 valgmenn på landsbasis, sier på sin side følgende:

SNART PRESIDENT: Donald J. Trump. Foto: NTB Scanpix
SNART PRESIDENT: Donald J. Trump. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Dette er svindel av partiet Det grønne, sier han i en uttalelse, ifølge CNN.

Til tross for at Hillary Clinton på landsbasis fikk minst 1,6 millioner flere stemmer enn Donald J. Trump, tapte hun kampen om Det hvite hus.

- Folket har talt og valget er over, noe Clinton selv uttalte på valgnatta, da hun gratulerte meg, sier Trump.

- Valgresultatet bør være akseptert istedet for å utfordre og misbruke det, noe som Jill Stein gjør, sier Donald Trump.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling