Skal tine isfronten: Brende med første Iran-besøk siden 2002

Tolv år siden en norsk utenriksminister besøkte landet.

SKAL BESØKE IRAN:  Børge Brende skal i helgen møte Irans president og utenriksminister i det første Iran-besøket på tolv år. Foto Hans Arne Vedlog  / Dagbladet
SKAL BESØKE IRAN: Børge Brende skal i helgen møte Irans president og utenriksminister i det første Iran-besøket på tolv år. Foto Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon

Som første norske utenriksminister siden 2002 besøker Børge Brende (H) i helgen Iran. Der skal han ha politiske samtaler med landets president.

- Iran er en sentral aktør i regionen, og besøket vil gi anledning til å diskutere utviklingen i Syria og Irak, sier Brende til NTB.

- Det er viktig at landene i regionen slutter opp om kampen mot ISIL. Fra norsk side vil jeg også ta opp de pågående atomforhandlingene med Iran og menneskerettighetssituasjonen i landet, legger han til. Fremrykningen til opprørsgruppen Den islamske staten (IS), som også er kjent som ISIL i Syria og Irak, har skapt en svært dramatisk situasjon i Midtøsten. Også Iran påvirkes av dette.

Dødsstraff Brende møter under sitt opphold lørdag og søndag Irans president Hassan Rouhani, utenriksminister Mohammad Javad Zarif og nasjonalforsamlingens president Ali Larijani. Besøket skjer etter invitasjon fra Zarif. Brende og Zarif vil også delta på et seminar om fredsprosesser og terrorbekjempelse i regi av Institutt for fredsforskning (PRIO) og det iranske forskningsinstituttet IPIS.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer