KRAFTIG SMELL: Den blå Volkswagen Transporteren har en kraftig smell i fronten på panseret. Senioringeniør Johnny Bjørsrud er en av dem skal skal undersøke bilen for å finne ut hva som har skjedd. Ulykka krevde livene til 13 år gamle Sara Christiane Holmedahl Sandsmarks og 11 år gamle Tiril Alette Huser Bølge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.
KRAFTIG SMELL: Den blå Volkswagen Transporteren har en kraftig smell i fronten på panseret. Senioringeniør Johnny Bjørsrud er en av dem skal skal undersøke bilen for å finne ut hva som har skjedd. Ulykka krevde livene til 13 år gamle Sara Christiane Holmedahl Sandsmarks og 11 år gamle Tiril Alette Huser Bølge. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet.Vis mer

Skal undersøke hele ulykkesbilen

Vil ta lang tid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

JESSHEIM/BJØRKELANGEN (Dagbladet): Bilen som ble brukt under den tragiske dødsulykka, en Volkswagen Transporter, ble i går fraktet fra Bjørkelangen til Statens Vegvesens trafikkstasjon i Jessheim.

Der skal den de neste ukene gjennomgå store tekniske undersøkelser for å prøve å finne ut hva som skjedde, da to jenter på elleve og tretten år ble påkjørt og drept av en mann i 40-åra. Senioringeniører fra Statens Vegvesen skal sammen med krimteknisk avdeling i politiet undersøke hele bilen fra topp til bunn.

Foreløpig er det ikke klart for politiet hva som faktisk skjedde.

- Hendelsesforløpet har ikke vi oversikt over ennå. Vi avhører vitner nå. Folk som har sett ekvipasjen, folk som har sett den blå bilen og folk som bor i området og har hørt smellet, sier lensmann i Aurskog-Høland, Svein Engen til Dagbladet.

I tillegg til å undersøke ulykkesbilen på trafikkstasjonen på Jessheim, har Statens Vegvesen vært ute på ulykkesstedet og gjort undersøkelser.

Føreren i sjokk Føreren av bilen skal være en bekjent av 13 år gamle Sara Christiane Holmedahl Sandsmarks som omkom i ulykka. Han er fortsatt i sjokk og politiet venter på å avhøre han.

- Føreren av bilen ble foreløpig avhørt på stedet. Det avhøret er av veldig dårlig kvalitet, da han allerede nærmest var i sjokk. Han er ikke mulig å avhøre ennå. Jeg har snakket med advokaten hans, og det vil ta et par dager før han er klar for det, sier Engen.

Likevel er mannen offisielt siktet etter aktsomhetsbestemmelsen, fordi politiet tok en utvidet blodprøve etter ulykka.

- Det er en samlebetegnelse i veitrafikkloven praragraf 3, som er aktsomhetsbestemmelsen, og han har fått en siktelse fordi vi har tatt en utvidet blodprøve. Og det er da brukt et tvangsmiddel mot han og han skal da per definisjon være siktet, sier Engen.

Vil ikke klandre sjåføren Onkelen til Sara Christiane Holmedahl Sandsmarks sier til Dagbladet at søsteren hans og mannen hennes, samt storebroren og storesøsteren til Sara har det forferdelig tungt, men at de ikke klandrer føreren av bilen.

SARA SANDSMARK: Det var Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) som døde etter en ulykke på fylkesvei 229 lørdag. I tillegg døde 11 år gamle Titil Alette Bølge da de ble påkjørt av en bil når de var ute med hest og sulky. Foto: Privat.
SARA SANDSMARK: Det var Sara Christiane Holmedahl Sandsmark (13) som døde etter en ulykke på fylkesvei 229 lørdag. I tillegg døde 11 år gamle Titil Alette Bølge da de ble påkjørt av en bil når de var ute med hest og sulky. Foto: Privat. Vis mer

- Alle som har kjørt bil i noen år vet at vi kan være uopmerksomme. Det er viktig for familien å være tydelige på at de ønsker ikke å kritisere eller klandre ham - han har også barn i samme alder, som skulle på skolen i dag, og bli konfrontert med dette. Han har det også forferdelig vondt, sier onkelen.

Ifølge advokat Gunhild Lærum i advokatfirmaet Næss, Lærum, Lier & Stende AS, er mannen er selv en familiefar med to egne barn.

Fra 80 til 60 Mange trener hest på den veistrekningen ulykka fant sted, og de to venninnene var på tur i treningsvogn, en såkalt roadcart, med en hest som står oppstallet i nærheten av ulykkesstedet. 

- Påkjørselen skjedde på en strekning med 80 kilometers fartsgrense like før fartsgrensen går ned til 60, opplyser lensmann Svein Engen til Dagbladet.

Været skal heller ikke ha spilt en rolle, da ulykken skjedde like etter klokka 14 på lørdag. Det var glatt veibane da ulykken skjedde men politiet kan ikke fastslå om føret hadde noen medvirkende årsak til ulykken.

MINNESTUND: Tidligere i dag ble det holdt minnestunder for de to jentene. Her er rektor Anne Gjeldsrup ved Framtun Skole ved siden av et bilde av Tiril Alette Huser Bølge (11). Foto Jacques Hvistendahl.
MINNESTUND: Tidligere i dag ble det holdt minnestunder for de to jentene. Her er rektor Anne Gjeldsrup ved Framtun Skole ved siden av et bilde av Tiril Alette Huser Bølge (11). Foto Jacques Hvistendahl. Vis mer
TRENINGSVOGN: Det var denne treningsvogna de to jentene satt i da de ble truffet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
TRENINGSVOGN: Det var denne treningsvogna de to jentene satt i da de ble truffet. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer