Mount Everest skal måles

Skal undersøke om verdens høyeste fjell har krympet

Etter det store jordskjelvet i Nepal.

MAJESTETISK: Mount Everest er det høyeste blant 14 fjell over 8000 meter i Himalaya. Foto: Desmond Boylan / Reuters / NTB Scanpix
MAJESTETISK: Mount Everest er det høyeste blant 14 fjell over 8000 meter i Himalaya. Foto: Desmond Boylan / Reuters / NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det er etablert folkekunnskap at verdens høyeste fjell Mount Everest er 8848 meter høyt; fjellet på grensen mellom Nepal og Tibet/Kina ble seinest målt i 2005, og de 8848 meterne inkluderer 4 meter med is på toppen.

Men nå mistenker forskere at Everest har sunket eller krympet på grunn av det store jordskjelvet i Nepal i 2015, som tok livet av 9000 mennesker, melder CNN.

Skepsis

Det er allerede slått fast at Nepals hovedstad Katmandu nå ligger 1 meter høyere etter skjelvet med styrke på 7,8. Satellittbilder tatt den gang ble tolket dithen at Everest ligger en tomme (2,54 cm) lavere, men nå skal fjellet måles nøyaktig for å fastslå riktig høyde, skriver LiveScience.

At Everest skal ha sunket, er mottatt med skepsis, fordi årsaken til jordskjelv i Himalaya - at den indiske og den eurasiske tektoniske plata - kolliderer langsomt med hverandre - typisk fører til dannelsen av fjell, dvs. at jordoverflata stiger, ifølge John Elliott ved Universitetet i Leeds.

- Det vi har vist, og som andre har bekreftet, er at skjelvet krympet de høyeste fjellene, mens de laveste fjellene ble bygd opp litt, sier Elliott.

Han understreker imidlertid at fordi Everest er langt borte, er det rom for feil i målingene.

LEDER ARBEIDET: Indias sjefoppmåler Swarna Subba Rao. Foto: Manish Swarup / NTB Scanpix
LEDER ARBEIDET: Indias sjefoppmåler Swarna Subba Rao. Foto: Manish Swarup / NTB Scanpix Vis mer

GPS og trigonometri

Det er indiske forskere som har fått oppgaven med å måle Everest. Ekskursjonen er planlagt om to måneder, skriver Press Trust of India.

Indias sjefoppmåler Swarna Subba Rao opplyser at teamet hans på 30 personer vil bruke to forskjellige målemetoder.

1. Den første involverer en GPS-mottaker som plasseres nær toppen. Forskerne måler tida det tar for signalene å reise mellom mottakeren og satellitter i bane rundt jorda i fem-seks uker, og kommer fram til en nøyaktig høydemåling.

2. Den andre er den tradisjonelle metoden triangulering, som bygger på god gammeldags trigonometri - der forskerne måler vinkler i en trekant dannet av tre målepunkter. Så lenge lengden på den ene sida i trekanten er kjent, kan de andre avstandene/trekantsidene enkelt regnes ut.

Sjefoppmåler Rao sier forberedelsene i seg selv kan ta opptil et halvt år, bl.a. fordi forskerne må overvåke været nøye; dårlig vær kan forstyrre målingene.

Omstridt

Måling av Mount Everest er gjenstand for kontrovers. Både India, Nepal og Kina har stor interesse i å ha eierskap til den offisielle høydeangivelsen, og de to sistnevnte landene brukte hele fem år på å bli enige om resultatene i den kinesiske målingen i 2005, ifølge BBC News.

Kina mente at fjellet må måles ut fra sitt høyeste punkt med bart fjell, i motsetning til Nepal, som vil regne med islaget på toppen - som altså gjør Everest fire meter høyere. På tross av avtalen omtaler medier som China Daily fremdeles fjellet som 8844 meter høyt.

- Å måle Everest på nytt er en æressak for ethvert land eller forskermiljø, sier Suresh Man Shrestha, visedirektør for det nepalske målebyrået.

Han opplyser at også Nepal planlegger en ny måling.

India trekker stadig fram sin egen måling i 1955, som for første gang fastslo høyden på 8848 meter.

- Kanskje umulig

John Elliott ved Universitetet i Leeds understreker at å måle hvorvidt Everest faktisk har sunket, er en svært vanskelig, kanskje umulig, oppgave.

Han forklarer at mange ulike krefter er i sving, og at de få centimeterne Everest kanskje sank under skjelvet, kan være nullet ut av den langsomme hevingen som hele tida pågår i Himalaya, mens spenningen mellom den indiske og den eurasiske tektoniske plata bygger seg opp.

- Det er mulig en ny måling finner at fjellet har vokst siden sist, sier forskeren.