- Skal utnevne tre kvinnelige ministre

Irans president Mahmoud Ahmadinejad.

KVINNEKVOTERING: Irans president Mahmoud Ahmadinejad varsler at han skal ansette tre kvinnelige ministre i sin neste regjering. Foto: AP/SCANPIX
KVINNEKVOTERING: Irans president Mahmoud Ahmadinejad varsler at han skal ansette tre kvinnelige ministre i sin neste regjering. Foto: AP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irans gjenvalgte president Mahmoud Ahmadinejad sier han vil utnevne minst tre kvinner til ministre i sin nye regjering.

Dermed ligger det an til en kvinnerevolusjon i den islamistiske republikken, ettersom det er første gang siden revolusjonen i 1979 at kvinner får ministerposter i landet.

Ahmadinejad kom med kunngjøringen i en TV-sendt tale søndag, der han sa at Marzieh Vahid Dastgerdi blir landets nye helseminister, mens Fatemeh Ajorlu blir minister for velferd og sikkerhet. Presidenten navnga ikke den tredje ministeren, men opplyste at han kommer til å utnevne minst én kvinne til i den nye regjeringen.

Irans første og hittil eneste kvinnelige minister var Farrokhroo Parsay, som var undervisningsminister fra 1968 til 1977. Da det nye regimet kom til makten i 1979, ble hun arrestert og dømt til døden for korrupsjon. Hun ble henrettet i 1980.

Ahmedinejad ble tatt i ed for sin andre presidentperiode 5. august, etter et svært omstridt valg.

NTB