Skal utrede privatisering av offentlige tjenester

Servicebedriftenes Landsforening hilser velkommen budsjettforliket og enigheten mellom Fremskrittspartiet og regjeringen om å utrede økt bruk av private firmaer til å utføre offentlige oppgaver.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er den såkalte utfordringsretten som budsjettpartnerne er blitt enige om å drøfte i en kommuneproposisjon og som skal legges fram i 2004. Ordningen med utfordringsrett skal innføres i Danmark fra nyttår. Den gir private firmaer rett til å gi kommunene tilbud om å utføre tjenester, selv om en tjeneste ikke er lagt ut på anbud fra kommunens side.

I Norge har både Servicebedriftenes Landsforening (SBL) og Fremskrittspartiet gått inn for ordningen. Og dette er heller ingen sak som har fått røstene til å heve seg blant regjeringspartiene. Kommunalminister Erna Solberg (H) har sagt at en utredning av saken kunne bli foretatt, uavhengig av hvilken utgang budsjettforhandlingene ville få.

Fornøyd

Ja, Solberg har til og med uttrykt stor interesse for den danske ordningen. Hun mener at en utfordringsrett vil få fram hva kommunene kan spare ved å overlate oppgaver til private.

- Det vil kunne synliggjøre hva kommunene kunne ha tjent og brukt til andre formål, har hun sagt.

Administrerende direktør i SBL, Petter Furuland, er fornøyd med at utredningen av ufordringsretten kommer i 2004.

- Det vil gi oss tid til å se an hvordan den danske ordningen fungerer i praksis. Vi mener at kommunene trenger litt drahjelp for å få fart på anbudsbruken, og utfordringsretten vil kunne gi slik fart, sier Furulund.

Lovendring

Ifølge SBL konkurranseutsetter danske kommuner 12 prosent av sine tjenester, mens tallet for norske kommuner er på 2,6 prosent.

For å kunne innføre utfordringsretten i Norge, må det lovendring til. De juridiske sidene trenger å utredes, men også hvordan man skal unngå å bruke mer byråkrati for kommunene. Selve vitsen med ordningen er jo å effektivisere de offentlige tjenestene og gjøre dem bedre og billigere.

(NTB)