Ukraina-krigen

Skal være arrestert

Eksspion Igor Girkin prøvde å ta seg inn i krigssonen, ifølge meldinger.

ETTERLYST: Igor Girkin (i midten) er etterlyst av nederlandske myndigheter i forbindelse med nedskytingen av Malaysia Airlines' rute 17 i 2014. Her fotografert samme år i Donetsk. Foto: Dmitrij Lovetskij / AP / NTB
ETTERLYST: Igor Girkin (i midten) er etterlyst av nederlandske myndigheter i forbindelse med nedskytingen av Malaysia Airlines' rute 17 i 2014. Her fotografert samme år i Donetsk. Foto: Dmitrij Lovetskij / AP / NTB Vis mer
Publisert

Den russiske tidligere separatistlederen og etterretningsoffiseren Igor Girkin (51) skal være pågrepet av russiske styrker mens han forsøkte å ta seg inn i den ukrainske Kherson-regionen - hvor det pågår harde kamper - fra Krim-halvøya. Det hevder flere kilder, blant dem den russiske ultranasjonalististen Aleksandr Zjutsjkovskij på Telegram.

Det er uklart på hvilket grunnlag arrestasjonen skjedde, men Girkin har i lengre tid vært en svært krass kritiker av den russiske militære strategien i Ukraina.

Ettersøkt internasjonalt

51-åringen går også under navnet Igor Strelkov. Han var på et tidspunkt den øverste lederen for separatiststyrkene under krigen i Donbas (2014-), og er ettersøkt av nederlandske myndigheter som en av de ansvarlige bak nedskytingen av Malaysia Airlines' rute 17 fra Amsterdam til Kuala Lumpur i 2014, hvor de fleste omkomne var nederledere.

- Strelkov er en mann med formidabel militær erfaring. Hele hans liv er vitnesbyrd om en fremragende patriot. Det er en stor politisk forbrytelse at en slik person ikke kan komme seg til fronten, skriver Zjutsjkovskij.

Poster i russiske sosiale medier viser det som skal være en pågrepet Girkin/Strelkov - nå uten den karakteristiske barten, angivelig fjernet for at folk ikke skal kjenne 51-åringen igjen.

Etter pågripelsen skal den tidligere etterretningsoffiseren ha blitt fraktet fra Kherson tilbake til Krim.

FRONTEN: Video skal vise byen Piskyj ved fronten i Ukraina som bombes av russiske styrker. Video: Twitter. Reporter: Vegard Krüger. Vis mer

Stadig kritikk

Girkin har gjentatte ganger gått hardt ut mot den russiske øverste politiske og militære ledelsen og beskyldt dem for å ta for lite i under krigføringen i Ukraina. Blant annet mente han i mai at forsvarsminister Sergej Shojgu har gjort seg skyldig i «kriminell forsømmelse», ifølge Reuters.

Christo Grozev, gravejournalist i Bellingcat, framholder at historien om pågripelsen av Girkin er lekket av Igor Bezler - enda en tidligere separatistleder som nå skal være fiende av 51-åringen.

298 OMKOM: 298 mennesker døde da MH17 ble skutt ned over separatistkontrollerte Donetsk i juli 2014. Foto: Maksim Zmejev / Reuters / NTB
298 OMKOM: 298 mennesker døde da MH17 ble skutt ned over separatistkontrollerte Donetsk i juli 2014. Foto: Maksim Zmejev / Reuters / NTB Vis mer

Grozev påpeker også at det ikke har vært noe opphold i Girkins «skittposting» på det russiske sosiale mediet VK etter at han skal ha blitt pågrepet.

- Jeg er sikker på at han vil snakke ut om dette, på den ene eller andre måten, nå som han blir hengt ut av sin tidligere underordnede, skriver Bellingcat-journalisten.

Han ser ikke bort ifra at hele pågripelseshistorien kan være en bakvaskelseskampanje fra Girkins tidligere sjefer.

- Han er blitt en tydelig belastning, og foreslo i går at «hele politbyrået må skytes», skriver Grozev.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer