- Skal være basert på frivillighet og gulrøtter

KrF og Venstre støtter regjeringens forslag til kommunereform som tar sikte på å redusere antall kommuner.

ENIGE: Regjeringspartiene Høyre og Frp får støtte av KrF og Venstre for kommuneproposisjonen. Helge Andrè Njåstadb (Frp), Andrè Skjelstad (V), Geir Toskedal (Krf) og Frank Jenssen (H), presenterte enigheten i ettermiddag. Foto: Tore Bergsaker
ENIGE: Regjeringspartiene Høyre og Frp får støtte av KrF og Venstre for kommuneproposisjonen. Helge Andrè Njåstadb (Frp), Andrè Skjelstad (V), Geir Toskedal (Krf) og Frank Jenssen (H), presenterte enigheten i ettermiddag. Foto: Tore Bergsaker Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Høyre, Frp, KrF og Venstre presenterte i dag at de er blitt enige om kommuneproposisjonen.

Kommuner som slår seg sammen får en reformstøtte på mellom fem og 30 millioner kroner i tillegg til 20 millioner i engangsstøtte, hvis de til sammen får flere enn 10.000 innbyggere.  Sammenslåtte kommuner vil også beholde statsstøtte som om de ikke var slått sammen i 15 år framover.

- Vi styrker kommunenes økonomi med nesten fem milliarder kroner. Jeg er overbevist om at dette vil føre til en enklere og bedre hverdag for folk flest, sier leder av Stortingets kommunalkomité, Helge André Njåstad (Frp).

Regjeringen har tidligere varslet at den er villig til å bruke tvang for å redusere antall kommuner i Norge. Nå sier partiene at de vil gjennomføre en reform basert på «frivillighet og gulrøtter». Likevel beskriver partiene at tvang kan bli aktuelt der èn kommune hindrer sammenslåing av flere kommuner i et geografisk område.

- Tre av fire er brukt som et eksempel og ikke som en fasit. Stortinget må kunne gå inn og overstyre der èn kommunes holdning stenger for en god regional løsning. Det viktige er at overstyring skal være unntaksvis, sier Frank Jenssen (H). Fylkene Han tror de økonomiske lokkemidlene for sammenslåing vil føre til at kommunene nå selv vil velge dette.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer