Hytteeier i området:

- Skal være veldig forsiktig

Lokalkjent Rune Hansen forteller at de har stor respekt for delen av elva der tre personer er meldt savnet.

SAVNET: En stor redningsaksjon er i gang for å finne tre personer etter at båten deres ble tatt av strømmen i elva ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB
SAVNET: En stor redningsaksjon er i gang for å finne tre personer etter at båten deres ble tatt av strømmen i elva ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Marit Hommedal / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi har stor respekt for den delen hvor vannet munner ut i fossen.

Det sier nestleder Rune Hansen i Kvamskogen-vel, et hytteområde i Kvam som ligger i nærheten av Tokagjelet der tre personer er savnet etter at en båt ble tatt av strømmen i en elv i Hardanger.

Det var en kjenning som meldte at de tre og en hund ble drevet mot en demning og foss i forsøket på å krysse elva Tokagjelet ved 21-tiden søndag. Personene er fortsatt ikke funnet.

Hansen har hatt hytte området i over 40 år og kjenner det godt.

- Det er mye strøm i elva ved Tokagjelet. De som ferdes på vannet der, er klar over dette. Jeg har selv fisket i robåt der. Man skal være veldig forsiktig med den munningen mot fossen og ikke komme for nærme!

HYTTEEIER: Rune Hansen eier en hytte i området. Foto: Privat
HYTTEEIER: Rune Hansen eier en hytte i området. Foto: Privat Vis mer

Robåter og fiske

Vannet der blir brukt en del til robåter og fiske, forteller han.

- Det er noen som har hytte på andre siden av elva, noen som har båt og ror over til hyttene sine.

- Fossen er ganske sterke saker og spesielt nå med mye nedbør og snøsmelting, sier han.

Tre til fire hytter

Hallvard Bjørgum, innbygger i Nordheimsund, en av de nærmeste tettstedene til Tokagjelet, kjørte forbi området i går kveld.

- Jeg kjørte forbi rundt klokka sju i går, to timer før det ble meldt inn. Da registrerte jeg at det var et voldsomt uvær. Det blåste kraftig og striregnet, sier han til Dagbladet.

Bjørgum sier det hadde regnet hele dagen, noe som førte til en uvanlig høy vannføring i fossen. Han kjenner godt til området i langvotnevatnet og sier det finnes tre til fire hytter på andre siden, hvor det er vanlig at man ror over.

- Farligere nærmere fossen

- Det finnes ei bru og veiforbindelse over, men det er lenger oppe i vannet og dermed mer tungvint.

Lokalmannen kjenner ikke til nøyaktig hvor de savnede valgte å krysse vannet, men tror det er ca. 100 meter over vannet, hvor flere velger å ro over.

- Dersom det har vært lenger ned mot fossen er det nok smalere.

Han sier at det er flatt terreng med gress på begge sidene av vannet, men at det blir farligere jo nærmere fossen man kommer.

- Unormalt mye strøm

Per Glad, vakthavende hydrolog i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) sier det har regna mye den siste tiden som gjør at det er høy vannføring i elvene.

- Det er vått og det gjør at det kan være høy strøm i elvene. Derfor må man være forsiktig når man ferdes på elva. Det er forholdsvis vanlig høstvær og ikke flom i området, sier Per Glad, vakthavende hydrolog i NVE (Norges vassdrags- og energidirektorat) til Dagbladet.

Ronald Drotningsvik vaktkommandør i Vest brann- og redningsregion forteller at det er unormalt mye strøm der nå.

- De lokale sier de har sett stor vannføring i elva. Det snødde 10–15 cm på fredag. Nå er det mildt og kommet kraftig regn.

ELVA: En båt med tre personer er tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Sigbjørn Linga / Hordaland Folkeblad / NTB
ELVA: En båt med tre personer er tatt av strømmen i en elv ved Tokagjelet i Kvam. Foto: Sigbjørn Linga / Hordaland Folkeblad / NTB Vis mer

Krevende

Dagbladet snakket med Drotningsvik halv åtte, da det fortsatt var mørkt.

På morgenen var forholdene veldig krevende, fortalte ham.

- Det er vanskelig terreng, og det er stupmørkt i juvet. De har beveget seg med forsiktighet de som har vært der, men noen steder er det ikke mulig å gå, fordi det er bratt, høy vannstand og ulendt terreng, sier han.

Det er vanskelig flyvær i området og ikke mulig å bruke helikopter. Det er lav tåke ned mot elva, der de tre personene en savnet, melder innsatsleder i politiet, Atle Birkeland.

Frivillige

Når det ble lyst i morges kom en gruppe fra Røde Kors som er spesialister på søk i elv og spesielt i strie elver.

Røde Kors Hjelpekorps forteller til Dagbladet at de bruker blant annet båter og vannscooter i søket.

15 frivillige fra Norheimsund, Øystese og Bergen Røde Kors Hjelpekorps har stått på observasjonsposter langs elva. Ytterligere to båter settes inn i søket mandag formiddag, opplyser de.

Funnet båt

Politiet i Vest holdt klokka 11 en pressekonferanse i forbindelse med søket.

- Nå i morges er det funnet en båt, opplyser Svein Valland Laupsa, innsatsleder i Vest politidistrikt.

Han sier de knytter båten til de savnede personene. Han beskriver de savnede som fjellvante. De er godt voksne og fra Askøy, opplyser han videre.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer