- Skal veldig, veldig mye til for at Krekar ikke blir utlevert

Tror Italia og Norge får viljen sin.

FENGSLET:Mulla Krekar ble varetektsfengslet i tre uker 13. november etter at italiensk politi mener de kan knytte ham til en terrorcelle. Hans forsvarer Brynjar Meling avviser alle anklagene. Foto: Øistein Norum Monsen / Dagbladet
FENGSLET:Mulla Krekar ble varetektsfengslet i tre uker 13. november etter at italiensk politi mener de kan knytte ham til en terrorcelle. Hans forsvarer Brynjar Meling avviser alle anklagene. Foto: Øistein Norum Monsen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Italiensk politi anklager mulla Krekar for å ha ledet en terrorgruppe med celler i Tyskland, Sveits, Storbritannia, Finland, Italia, Hellas, Sverige, Norge, Irak, Iran og Syria - fra fengselscella i Kongsvinger der han soner en trusseldom.

LES OM HVORDAN KREKAR KAN VISES UT FRA NORGE

12. november gikk politi i Italia, Storbritannia, Norge, Finland, Tyskland og Sveits til arrestasjoner av til sammen 17 personer.

Italiensk politi mener at nettverket har vært koordinert av Krekar igjennom den nettbaserte organisasjonen «Rawti Shax» eller «Didi Nwe».

- Mye til
Italienske myndigheter krever nå Krekar utlevert.

Advokat Halvor Frihagen har hatt flere utleveringssaker i retten. Han sier til Dagbladet i dag at det skal mye til etter norsk rettspraksis for å nekte en utlevering til et annet europeisk land.

- Det skal veldig, veldig mye til for at Italias vurdering skal overprøves, sier Frihagen som får støtte av flere andre eksperter på utleveringssaker.

- Tull og vås Mulla Krekar ble varetektsfengslet i tre uker med brev- og besøkskontroll 13. november i påvente av at italienerne sender en utleveringsbegjæring. 

- Jeg pleier ikke bruke karakteristikker, men det som fram gikk i en rekke medier om at Krekar skal ha ledet dette via Skype fra fengselet er tull. Det er vås, og det er latterlig, sa Krekars forsvarer Brynjar Meling da.

Justisminister Anders Anundsen har ikke lagt skjul på at han ønsker Krekar utlevert så snart som mulig.

Han er begjært utlevert. Da er systemet slik at det skal behandles av domstolene før en utlevering skal skje. Dersom vilkårene for utlevering er til stede, vil det skje så raskt som mulig, sa Anders Anundsen.