- Skal vi ende opp med pakistansk utenriksminister?

Carl I. Hagen slår tilbake mot Støres rasismebeskyldninger.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): - Jeg stiller meg helt uforstående til Støres beskyldninger, og jeg skjønner ikke grunnlaget for dem, sier Carl I. Hagen etter at utenriksministeren beskyldte ham for å komme med rasistiske utspill.

Det at han under gårsdagens høring med den avgåtte UDI-direktøren stilte spørsmål ved lojaliteten til embedsmenn med utenlandsk statsborgerskap, betegner Hagen som en tilfeldighet.

- Jeg uttalte meg på prinsipielt grunnlag, og det var et sammentreff av tidspunkter, sier Hagen til Dagbladet.no.

Frykter for konsekvensene

Hagen sier han ikke var klar over Ramin-Osmundsens utenlandske statsborgerskap.

- Jeg har hele tiden trodd at hun var norsk. Etter mange henvendelser sjekket vi, og det er på det grunnlaget vi nå går inn i det juridiske.

Hagen er uenig i at han feiltolker Grunnloven, slik Støre påstod. Han stiller nå spørsmål ved om utnevnelsen av Ramin-Osmundsen er i strid med paragrafen og frykter for konsekvensene dersom Regjeringen trosser bestemmelsene, slik han tolker de.

- Skal vi da ende opp med en pakistansk utenriksminister og en russisk forsvarssjef? spør Hagen.

På spørsmål om hans lovtolkning da vil bety at den danske Norad-sjefen Poul Engberg-Pedersen også bør gå siden han ikke er norsk statsborger, svarer Hagen slik:

LOJALITETEN: Visepresident på Stortinget og Frps Carl I. Hagen gikk langt i å stille spørsmål ved tidligere UDI-direktør Manuela Ramin-Osmundsens lojalitet, siden hun ikke er norsk statsborger. Foto: Scanpix
LOJALITETEN: Visepresident på Stortinget og Frps Carl I. Hagen gikk langt i å stille spørsmål ved tidligere UDI-direktør Manuela Ramin-Osmundsens lojalitet, siden hun ikke er norsk statsborger. Foto: Scanpix Vis mer

- Det er et høyst betimelig spørsmål. 

Hagen ber nå om juridisk betenkningstid for å finne ut mer om hvordan paragraf 92 skal tolkes. I mellomtiden betegner han Støres utsagn som fantastisk, og mener utenriksministeren forsøker å stoppe han fra å drive politikk.

Lojalitetsspørsmål

- Det skal ikke være noen tvil om lojaliteten til fedrelandet og tilknytningen til det norske folk, slik som historie og tradisjon og at man skal ivareta dette landets interesser.

Det var disse uttalelsene utenriksminister Jonas Gahr Støre reagerte på og mente var på grensen til å være rasistiske, skriver Aftenposten.

Under gårsdagens høring i kontroll- og konstitusjonskomiteen stod visepresident på Stortinget og Frps Carl I. Hagen med Grunnloven i hånd og kom med krasse utfall mot den avgåtte UDI-direktøren Manuela Ramin Osmundsen.

- Er man innflytter fra et annet land med masse familie og røtter og annet et annet sted, kan det i konflikter reises spørsmål om hvor man har sin lojalitet, sa Hagen mens han så rett inn i TV2s fjernsynskamera.

Han mente at Regjeringen hadde handlet i strid med en gammel Grunnlovsparagraf, da Ramin-Osmundsen som utenlandsk statsborger ble ansatt som UDI-sjef.

Han tar feil, mente utenriksminister Støre.

Som UDI-direktør var ikke Ramin-Osmundsen ansatt som embedsmann. Hun var derimot det som ifølge Grunnlovsparagrafen kalles å være «beskikket» til en åremålsstilling.

- Etter å ha åpnet med en feiltagelse, gir Hagen uttrykk for et menneskesyn som grenser til rasisme, sa utenriksministeren til Aftenposten.

Støre reagerte på at Stortingspresidenten støttet seg på Grunnloven da han på denne måten spredde mistenksomhet og nørte oppunder fremmedfiendtlighet.

Ramin-Osmundsen er fransk jurist som har giftet seg i Norge og fått tre barn.

<B>DET VI TRENGER:</B> Utenriksminister Jonas Gahr Støre mente Hagens uttalelser var rasistisk inspirert, og at Ramin-Osmundsen med sin kompetanse og utenlandske bakgrunn er akkurat hva Norge trenger.
<B>MANUELA RAMIN-OSMUNDSEN:</B> Hun har måttet tåle mye kritikk, men i går gikk Hagen for langt i sine utfall, mente utenriksministeren.