Hagen-saken

- Skal vi få et svar?

Etter tre år står gåten om Anne-Elisabeth Hagens forsvinning uten svar. Men venninna Liv Engom har tro på at politiet vil løse mysteriet.

HÅP OM SVAR: Dagbladet møtte Liv Engom hjemme på Kongsvinger i 2019. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
HÅP OM SVAR: Dagbladet møtte Liv Engom hjemme på Kongsvinger i 2019. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Har det virkelig gått så lang tid?».

Slik beskriver Anne-Elisabeth Hagens venninne Liv Engom (70) følelsen av at det nå har gått tre år siden venninna forsvant fra hjemmet sitt i Lørenskog.

- Både på forsvinningsdatoen, og på bursdagen hennes får jeg den følelsen jeg fikk da jeg fikk høre at hun var borte. På bursdagen hennes, i februar, tenker jeg på at «nå skulle hun blitt så og så gammel». Hun dukker opp i tankene mine støtt og stadig.

Det siste livstegnet fra Anne-Elisabeth Hagen, som nå ville vært 71 år, er en telefonsamtale klokka 09.14 den 31. oktober 2018.

Siden har ingen verken sett eller hørt henne.

FORSVUNNET: Etter tre år, er Anne-Elisabeth fortsatt ikke funnet. Foto: Privat
FORSVUNNET: Etter tre år, er Anne-Elisabeth fortsatt ikke funnet. Foto: Privat Vis mer

- Forferdelig

I tre år har politiet etterforsket saken, som så langt ikke har endt i noen tiltale eller dom mot de eller dem som står bak. Ektemannen Tom Hagen (71) har vært siktet for drap eller medvirkning til drap siden 28. april 2020. En mann i 30-åra, «kryptomannen», er siktet for medvirkning til bortføring.

Begge nekter straffskyld, og ingen av dem er varetektsfengslet. Utenfra har det kanskje sett stille ut, men hos politiet jobber fremdeles mellom 20 og 30 personer på spreng for å løse Lørenskog-saken.

Politiet har nå spisset etterforskningen inn mot kryptovaluta-sporet. Som Dagbladet tidligere har omtalt, mener politiet alt tyder på at flere uidentifiserte personer har vært involverte i Lørenskog-saken.

- Skal dette aldri ta slutt? Skal vi få et svar? Det er helt forferdelig, sier Liv Engom.

DET SISTE MØTET: Anne-Elisabeth Hagen (t.v.) og Liv Engom (t.h.) møttes til skolegjenforening sommeren 2018. Det markerte også 50 års vennskap. Foto: Privat
DET SISTE MØTET: Anne-Elisabeth Hagen (t.v.) og Liv Engom (t.h.) møttes til skolegjenforening sommeren 2018. Det markerte også 50 års vennskap. Foto: Privat Vis mer

Sist hun møtte venninna var i september 2018, til en kopp kaffe. Da var det ikke noe uvanlig å spore, ifølge Engom. De to venninnene ble kjent da de var 15-16 år gamle. Selv om det i voksen alder kunne gå måneder mellom hver gang de møttes, var det likevel alltid som de hadde sett hverandre dagen før.

VED FENGSELET: Forsvarer Svein Holden forlater fengselet. Video: NTB Scanpix. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Jeg regner med at jeg dessverre aldri får se henne igjen. Og har egentlig tenkt ferdig. Jeg tror og håper at politiet vil kunne gi oss et svar på hva som har skjedd. Jeg tror de vet mer enn det de gir uttrykk for. Det kan ta lang tid, men jeg tror de vil løse det.

Håper på svar

Anne-Elisabeth vokste opp på Engelandsjordet på Gjøvik, og møtte Tom Hagen da hun gikk på folkehøgskole i Brandbu i 1968-69. De giftet seg 19 år gamle i 1969. Tidlig på 80-tallet bygde Hagen-ekteparet boligen i Sloraveien 4 og bosatte seg på Lørenskog.

GIFT: Anne-Elisabeth og Tom Hagen giftet seg som 19-åringer i 1969. Foto: Privat
GIFT: Anne-Elisabeth og Tom Hagen giftet seg som 19-åringer i 1969. Foto: Privat Vis mer

Den samme boligen blir nå omtalt som «Norges mest undersøkte åsted».

De siste tre åra har Dagbladet snakket med flere venner av Anne-Elisabeth. Flere har beskrevet hennes karakteristiske latter, humor og «ujålete» personlighet.

De tre barna har, via bistandsadvokat Ståle Kihle, beskrevet moren som hjertet og navet i familien.

- Jeg er glad for at pressen sørger for at hun ikke blir glemt. Det kan også bidra til at saken blir løst, sier venninna Liv Engom.

- Blitt verre og verre

Det kommer ingen uttalelse fra familien i år, opplyser bistandsadvokat Ståle Kihle til Dagbladet. I fjor sendte familien, med barn og barnebarn, ut en uttalelse i forbindelse med at det var gått to år siden forsvinningen.

- Disse har alle levd i en grusom situasjon i to år nå. Først sjokket den 31. oktober 2018, dernest uvissheten og fortvilelsen. Etter hvert som situasjonen bare har vedvart, har det bare blitt verre og verre for dem. Den mørke skyen henger over dem til enhver tid, i arbeid og fritid, på hverdager og ved høytidsdager, og selv når de klarer å glede seg over noe, skrev advokat Ståle Kihle i uttalelsen.

Da hadde familien fortsatt håp om at «Lisbeth», som de kalte henne, skulle bli funnet. De har hele tida fastholdt at de ikke tror på politiets teori om at Tom Hagen står bak.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer