DEBATTEN RULLER VIDERE: Mens stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti forteller om sine opplevelser med alternativ medisin og hjelp, smeller det hardt fra grasrota i Oslo Arbeiderparti. Foto: Skjermdump
DEBATTEN RULLER VIDERE: Mens stortingsrepresentanter fra Arbeiderpartiet og Sosialistisk Venstreparti forteller om sine opplevelser med alternativ medisin og hjelp, smeller det hardt fra grasrota i Oslo Arbeiderparti. Foto: SkjermdumpVis mer

- Skal vi gi harelabber til Afghanistan-soldatene?

Oslo-Ap Fredrik Mellem ber partitopper og regjeringsmedlemmer stoppe healing-hyllest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): De siste dagene har flere Arbeiderparti-topper kommet ut av «healing-skapet» og betrodd velgere og nasjonen sine private møter med de mer alternative helsetilbudene i Norge:

• Helseminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) ringte i 1997 Snåsamannen for å få hjelp mot sønnens kolikkplager.

• Fiskeri- og kystminister Helga Pedersen (Ap), sier hun blir provosert av forskerne som avviser Snåsamannens evner.

• Kåfjord-ordfører og sentralstyremedlem i Ap, Bjørn Inge Mo, forteller til Nordlys at han har evner som kan hjelpe folk med å bli kvitt smerter. Ordføreren mener dette er en naturlig del av primærhelsetjenesten.

• Før jul ble det avslørt at stortingsrepresentant og sentralstyremedlem i Arbeiderpartiet Saera Khan ringte «klarsynte» for store summer.

- Irrasjonelle tilbøyligheter
- Har vi en «kokko-epidemi» under utvikling i Ap?, spør Fredrik Mellem, styremedlem i Oslo Arbeidersamfunn, på sin blogg Sosialdemokratiet.no.

Mellem mener de siste dagenes debatt viser at «vi har tillitsvalgte med irrasjonelle tilbøyeligheter i Arbeiderpartiet».

- Når de sier at de ikke ville nølt med å ringe healere er det sterkt uheldig, da tenker jeg særlig på Bjarne Håkon og Helga, sier Mellem, og viser til Helseministeren og Fiskeriministerens utspill i media.

- Åpner slusene
Mellem understreker at han ikke kritiserer Jonas Gahr Støre sin omtale av «Snåsamannen» Joralf Gjerstad på TV2 i kveld. Støre referer til Gjerstad som «sympatisk og klok» etter en en privat middag der de begge satt rundt bordet.

- Han er sikkert en trivelig og fornuftig kar. Men gjennom de historiene Bjarne Håkon Hansen og Helga Pedersen forteller, så åpner de slusene for alt som er verre, sier Mellem.

- Strider mot arbeiderbevegelsen
Mellem opplever at Arbeiderparti-toppene er i utakt med arbeiderbevegelsens tradisjon.

- Historisk har jo Ap stått skulder til skulder med avholdsbevegelsen og for en sterk skoletradisjon?

- Ja, og det vi ser nå er ikke en gunstig utvikling. De hjelper dette healer-markedet til å vokse. De er jo stort sett bare ute etter penga til folk. Det er i sterk kontrast til, og strider mot, Arbeiderpartiets tradisjoner og verdigrunnlag, sier Mellem.

Harelabb til soldater?
På TV2 fredag kveld spør Mellem om de norske soldatene i Afghanistan «skal utstyres med lykkeamuletter og harelabber».

- I Arbeiderpartiet baserer vi politikken vår på fakta som er etterprøvbare, sier han til TV2.

- Vi har sikkert medlemmer i Arbeiderpartiet som tror på nissen også. Men de snakker ikke om det på en måte som indirekte anbefaler folk å oppsøke nissene for å få hjelp eller råd, utdyper Mellem overfor Dagbladet.no.

Frykter ikke for valget
En rask opptelling av healer- og spåkone-forsvarere i Arbeiderpartiets sentralstyre viser at de er i et klart mindretall. Bare én av fem har tatt i bruk eller omfavner tilbudet.

- Jeg frykter ikke at denne debatten skal skade valget til høsten, men det viser at vi har tillitsvalgte med irrasjonelle tilbøyeligheter, sier Mellem.

Oslo-arroganse
Fiskeriministeren sier hennes samiske bakgrunn gjør henne fortrolig med evner det kan være vanskelig å forklare. Hun vet om mange som har fått hjelp med diverse plager.

- Jeg er jo fra en del av landet der det ikke er vanlig, men heller ikke helt uvanlig, at folk har evner. Det er arrogant å avvise folks  opplevelser. Dette bør pirre forskerne, ikke provosere dem, sier Pedersen til Dagbladet.

- Det ligger mange sterke historier og opplevelser bak boka om Gjerstad
. Din egen partifelle, Bjørn Inge Mo fra Kåfjord, forteller at varme hender er et lokalt fenomen. Kritikken din kan fort oppleves som «arroganse fra Oslo-gryta»?

- Ja, det gjør den kanskje? Men det er ikke så veldig mye som skal til for at det skjer, når man har postnummer i Oslo, sier Mellem som bor på Sandaker, like innenfor ringvei 3.

Stiftet av sosiolog
Fredrik Mellem sitter i styret i Oslo Arbeidersamfunn som teller oppunder 700 medlemmer og er det største laget i Arbeiderpartiet.

Laget ble stiftet i 1864 av sosiologen Eilert Sundt.

Sundt regnes som Norges første vitenskapsmann. Han baserte seg seg på en vitenskapelig tilnærming til folks liv og virke og regnes som grunnleggeren av faget sosiologi i Norge.

- Han ville sikkert interessert seg mye for folklore-historiene fra Troms og Finnmark, sier Mellem.