- Skål! Vi vant!

SKIEN (Dagbladet:) - Skål! Nå er kampen mot ølgiganten Ringnes endelig over! I går kveld ble det feiret og skålt i skummende lokalt øl på Lundetangen pub i Skien.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyesterett stoppet Orklas kamp for å strupe det gamle skiensølet. Det var full feiring på puben med plakater, flagg, musikk og - ikke minst - billig Lundetangen-øl til 20 kroner.

Patriotismen hadde vunnet over konsernet, som fjerner alt som kan smake av lokalt brygg og legger under seg ølproduksjonen her i landet.

- En milepæl

- Dette er en milepæl. Et lite bryggeri vant mot de store stygge ulvene, sier Tom Svensson i Lundetangens Venner.

Svensson har selv skaffet seg rettighetene til Lundetangen-ølet og fått Aass Bryggeri i Drammen til å produsere det.

Det falt Ringnes tungt for brystet. Da det viste seg at salget av det gamle skiensølet tok store markedsandeler fra konsernets egen pils, gikk Ringnes til retten for å få rett til å bruke navnet Lundetangen.

Det lokale bryggeriet i Drammen vant i byretten, tapte i lagmannsretten - men fikk i går medhold i Høyesterett.

Historisk

- Det var moro å slå Ringnes. Jeg håper det kan være til inspirasjon for andre. Men jeg vil ikke hovere, sier Svensson

Ringnes kjøpte Lundetangen og la det ned. Ti år etter at ølkranene var stoppet, tok noen patrioter opp ideen om å bruke den gamle oppskriften og navnet.

- Vi fikk en markedsandel på 40 prosent i Grenland med en gang. En lengsel ble tydeligvis forløst. Jeg har aldri opplevd maken, sier Terje Aass i Aass Bryggeri.

Tre millioner liter er solgt på to år. Flere skal det bli.

<B>ØLFEST: -Skål! Vi vant! I går feiret Tom Svensson i Lundetangens Venner og flere hundre lokale ølpatrioter seiren over ølgiganten Ringnes.