Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal video-overvåke Oslo sentrum

Politiet skal fra nyttår video-overvåke deler av Oslos kriminelt belastede sentrum. Det er klart etter at justisminister Aud-Inger Aure nå har gitt sin velsignelse.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I en rekke byer i Storbritannia som har tatt videoovervåking i bruk har kriminaliteten blitt redusert med opptil 33 prosent.

Dette er første gang det i politiregi settes i gang kameraovervåking av offentlige gater i Norge. Oslos visepolitimester, Roy Henry Nilsen, påpeker at dette er et ettårig prøveprosjekt og at kameraene forhåpentlig er på plass på Jernbanetorget ved Oslo Sentralstasjon og nedre del av Karl Johans gate rett over nyttår.

Foreløpig kan ikke visepolitimesteren i detalj beskrive omfanget av prosjektet som skal utformes av en hurtigarbeidende prosjektgruppe. Sikkerhetssjefen i NSB Eiendom, Jerker Eid, sier at politiet får låne fem av de beste og kraftigste kameraene med en zoom på 12 til 240 mm for overvåking i Oslo sentrum.

Kraftige

- De kan plasseres så høyt at de rekker fra Jernbanetorget og helt opp mot Stortinget i Karl Johans gate. Politiets TV-operatør vil kunne zoome seg tett inn på den kriminalitet som skjer i dette området. Fem kameraer er nok til å gi en svært god dekning av Jernbanetorget og denne delen av Karl Johans gate, sier Eid til Aftenposten.

Direktør Georg Apnes i Datatilsynet er skeptisk til overvåkningen, men vil ikke stoppe den.

Ned 33 prosent

I Storbritannia har kriminaliteten falt dramatisk etter at det ble innført videovervåking av flere hundre bysentra.

I Darlington, en av de første byene som innførte videoovervåking i 1994, har kriminaliteten totalt sett blitt redusert med 33 prosent.

For bilinnbrudd- og tyverier har reduksjonen vært enda større, sier Graham Putt, leder for overvåkingssystemet CCTV (Closed Curcuit Television), til Tønsbergs Blad.

Når operatørene oppdager noe som kan være, eller er klart lovstridig, varsler de umiddelbart politiet. Hvis lovbryterne stikker fra åstedet før politiet kommer fram, har sentralen videopptak som overleveres politiet og som kan brukes i etterforskningen, ja endog som bevismateriale i retten.

Faktisk har det hendt at sentralen har kunnet følge kriminelles ferd gjennom bygatene fra kamera til kamera, slik at politiet likevel har kunnet pågripe dem.

Storebror

Putt understreker at noen nok føler at overvåkningen innskrenker deres personlige frihet, men det virker som om muligheten for effektiv kriminalitetsbekjempelse veier tyngre for de fleste.

I Darlington dekkes de aller fleste bygater og offentlige parkeringsplasser av systemet. Fra kontrollrommet kan operatørene styre kameraene i den retning de ønsker. Oppdager de mistenkelig aktivitet, kan de zoome inn og identifisere personer og biler. Videokvaliteten er så god at bilnumre med letthet kan leses. Ja, innimellom kan betjentene til og med tyde nummeret på avgiftsmerket som britiske biler har på frontruten.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media