Skal vinne stemmer på homo-nei

Dagfinn Høybråten tror mange velgere sier nei til homofil adopsjon.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I september er det stortingsvalg, og politikerne har for lenge siden begynt å rasle med sabler og vifte med gulrøtter for å lokke velgerne. KrFs kjernevelgere er allerede glade for at de vant striden om biskopen i Oslo, der Ole Christian Kvarme nå er trygt på plass i bispesetet. Striden om biskopvalget vakte sterke følelser både hos aktive kirkegjengere og hos passive statskirkemedlemmer. Uenigheten dreide seg først og fremst om biskop-kandidatenes syn på at homofile prester kan leve i partnerskap.

Homser blir valgkamp-tema

Nå blir homofiles familieliv tema for valgkampen, skriver Dagsavisen. KrF kommer til å bruke valgkampen til å si nei til ekteskap for homofile og håper at dette skal trekke flere velgere.

- Vi vil kjøre friskt på denne saken, sier Høybråten til Dagsavisen.

• KrF sier nei til såkalt kjønnsnøytrale ekteskap. I dag kan homofile inngå partnerskap, men Ap og SV vil at alle skal kunne inngå ekteskap og få de samme rettighetene som ektepar har. KrF vil ikke slåss mot partnerskapsloven som allerede eksisterer, men sier nei til ekteskap og nye rettigheter for homofile par.

• Blant rettighetene som ektepar har, er retten til bli vurdert som adopsjonsforeldre. KrF sier klart nei til at barn skal ha to kvinner eller to menn som foreldre.

Skal ta velgere fra mange partier

Dagfinn Høybråten tror ikke at det bare er KrFs velgere som reagerer negativt på forlaget om å la homofile gifte seg og adoptere barn.

- Vi har brede grupper med oss i denne saken, slår han fast overfor Dagsavisen. Velgerne kan i så fall komme fra flere partier:

• Ap og SV har allerede bestemt seg for at de i partiprogrammet vil si ja til ekteskap for homofile. De sier dessuten et klart ja til homofil adopsjon.

• KrFs regjeringskamerat Venstre vil la homofile adoptere. Høyre vurderer saken. KrF vil sette foten ned for regjeringskameratene.

Hvis Høybråten har rett, kan Kristelig Folkeparti hente velgere i alle leire. Partiet frir spesielt til dem som mener at ekteskapet må stå sterkere juridisk enn partnerskap.

I november viste en meningsmåling utført for Dagsavisen av Visendi at folket er delt omtrent på midten i spørsmålet om homofil adopsjon: 43,5 prosent sa nei, mens 43,8 prosent sa ja.

På partiets egen hjemmeside skriver KrF at barn som adopteres,bør få en mor og en far og at partiet går mot kjønnsnøytrale ekteskap fordi det åpner for adopsjon for homofile.

- Vi kommer til å holde fanen høyt i denne saken, sa Høybråten på pressekonferanse i går.

Torsdag begynner KrFs landsmøte i Tønsberg.

BARN BØR HA en mor og en far, mener KrF. De tror at mange velgere er enige med dem.