Skal vise deg noen av verdens beste dokumentarer på Dagbladet.no

Samarbeider med prisvinnende filmskapere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Dette er et modig partnerskap fra Dagbladets side, sier Ivar Berglin, Sverige-sjef i det prisvinnende, internasjonale mediekonsernet Vice.

Selskapet jobber allerede med store aktører som HBO, CNN og MTV.

- Vi er små i Skandinavia, men har globalt et stort maskineri. Det er virkelig gøy at Dagbladet nå blir en del av det samme nettverket, fortsetter Berglin.

Positiv trend Ferske lesertall viser at Dagbladet på papir, nett og mobil når ut til halvannen millioner mennesker hver eneste dag.

I helga vant Dagbladet den høythengende SKUP-prisen, for andre år på rad.

Nylig feiret også Dagbladet.no sitt 20-års jubileum og like etter ble flere av avisas fotografer hedret med priser under den prestisjetunge «Årets bilde»-utdelingen.

Ved å inngå et samarbeid med Vice, styrker nå mediehuset ytterligere sin satsing på levende bilder.

Det gjør at du framover kan se nett-tv-dokumentarer av svært høyt kvalitet her på Dagbladet.no.

- Dette partnerskapet har jeg stor tro på. Det er en viktig tillitserklæring at vårt innhold blir kjøpt inn av en aktør som Dagbladet, utdyper Berglin.

Unik tilgang Det som ble startet som et undergrunnsmagasin i Canada på midten av 90-tallet av tre kompiser, er i dag et globalt medieselskap med kontorer i 36 land og en anslått verdi på 20 milliarder kroner.

Gjennom denne ekspansive vekstfasen har Vice vært svært opptatte av å holde på sin særegne og ofte høyst personlige tilnærmingen til dokumentariske journalistikk.

Selskapet har et unikt nettverk over hele verden og tilgang til lukkede miljøer der få andre tidligere har fått slippe til.

En av deres reportere skildret i fjor livet på innsida av Den islamske stat (IS), etter å ha tilbrakt tre uker i IS-kontrollerte områder i Syria og Irak.

Tidligere har selskapet gitt et sjeldent innblikk i hverdagen i Nord-Korea og følger utviklingen i blant annet Ukraina tett.

- Det å kunne se samfunnet fra flere sider er noe av det som gjør Vice så bra. Vi vil åpne øynene til folk og få dem interessert i temaer de selv ikke trodde de brydde seg om. Vi gjør så mye og så god research som mulig for å fortelle de beste historiene, forteller Berglin.

Langt framme Selskapet har lenge eksperimentert med både formen og lengden på sine programmer. I dag varer deres dokumentarer vanligvis 10-30 minutter.

Det gjør at disse egner seg spesielt godt for nett-tv, der seeren like gjerne befinner seg på bussholdeplassen som i sin egen stue.

- Spørsmålet er ikke lenger hvilken plattform du leverer til, men hvor godt innholdet er, understreker Berglin.

ØNSKER Å ENGASJERE: Sjef for Vice-Norden, Ivar Berglin, forteller at et av selskapets viktigste målsetninger er å lage gjennomarbeidet og engasjerende innhold som gir nye perspektiver og innsikt i samfunnsspørsmål så vel som populærkultur.  - Vi vil lage TV på alt det livet har å by på. Vi gjør veldig mye forskjellig, og med så mange lokalkontorer rundt om i verden får vi tak i de beste idéene og historiene.  Foto: PRIVAT
ØNSKER Å ENGASJERE: Sjef for Vice-Norden, Ivar Berglin, forteller at et av selskapets viktigste målsetninger er å lage gjennomarbeidet og engasjerende innhold som gir nye perspektiver og innsikt i samfunnsspørsmål så vel som populærkultur. - Vi vil lage TV på alt det livet har å by på. Vi gjør veldig mye forskjellig, og med så mange lokalkontorer rundt om i verden får vi tak i de beste idéene og historiene. Foto: PRIVAT Vis mer

Han mener at skandinaver ligger langt framme når det gjelder nett-tv-konsum.

- Uten å ha noen eksakte tall, opplever jeg at overgangen fra lineær-tv til nett har vært raskere her, kanskje fordi vi har raskere bredbånd. Det kan også skyldes at vi er mer villige til å ta i bruk ny teknologi.

Bred målgruppe Vice treffer både de unge seerne, 18-35 år, så vel som alle dem som har fulgt selskapet siden oppstarten som punkblekke for over tjue år siden.

- Sånn sett har vi vokst sammen med dem og blitt mer modne. Vi er ikke lenger det samme punkmagasinet som på 90-tallet som noen kanskje tror, men en seriøs aktør som tør å ta opp viktige temaer, forklarer Berglin og fortsetter:

- Og de som ser på oss er ikke lenger bare punkere, men også musikkinteresserte, teknologinerder og mange andre typer. Gjennom våre kanaler treffer vi veldig mange andre enn de vi startet med før tusenårsskiftet.

God match Dagbladets sjefredaktør John Arne Markussen er svært fornøyd med partnerskapet.

- Vi er mektig stolt over å innlede et samarbeid med det velrenommerte medieselskapet Vice. De er lite kjent i Skandinavia, men store internasjonalt, sier han og utdyper:

- Vice har spesialisert seg på grundige dokumentarer som passer perfekt for oss. De oppsøker temaer som er tabubelagte og kontroversielle, samtidig som de oppsøker steder hvor de fleste av oss vet at vi ikke helt hører hjemme. Dokumentarene er grundige og ikke sjelden vil man oppleve at de tar opp spørsmål som vi kanskje ikke var klar over at vi ville interessere oss for.

Markussen understreker den strategiske betydningen av partnerskapet for begge parter.

- Perspektivet med denne alliansen er spennende. I motsetning til de fleste andre produksjonsmiljøer satser Vice på formater som passer for nett-tv. Formen er kjapp og passer vår profil. Med distribusjon gjennom oss vet Vice at de rekker ut til riktig mange i et velutviklet, digitalt marked.

VICE-dokumentaren du ser i denne artikkelen er publisert under lisens og med tillatelse fra Vice. Alle rettigheter til dette materialet tilhører uten unntak VICE. Innholdet kan ikke reproduseres, i deler eller i sin helhet, uten en skriftlig forhåndsgodkjennelse fra selskapet.