Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal vise fram Milosevic

Liket av Milosevic fraktes nå til Beograd, der han blir vist fram til folket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Milosevic skal begraves i sin hjemby Pozarevac på lørdag. Liket ble i dag fraktet med fly fra Amsterdam i Nederland, og vil ankomme Serbias hovedstad Beograd rundt klokka halv fire i ettermiddag.

Milosevics gamle parti Sosialistpartiet, kommer til å legge liket av den tidligere presidenten ut til framvisning for folket. Dette er svært kontroversielt fordi slik hyllest er vanlig å gi statsledere, mens Milosevic var tiltalt for folkemord og krigsforbrytelser.

I morgen og fredag vil den tidligere presidenten bli lagt i et telt foran parlamentet slik at folket kan se ham og vise sin siste respekt.

Lørdag formiddag vil han fraktes til Pozaverac der begravelsen vil finne sted klokka 15.

Lit-de-parade

En av lederne for det serbiske sosialistpartiet, Zoran Andjelkovic bekrefter at Milosevic skal ligge på lit-de-parade.

- Liket vil bli vist fram til folket i Beograd, og så senere i Pozarevac. La dem prøve å fjerne oss, sier Andjelkovic.

Han er klar over at protestene vil komme. Sosialistpartiet ønsket å vise Milosevic fram inne i parlamentsbygningen, men fikk ikke lov til dette.

SØRGER: Mange serbere viser åpenlys sorg over Milosevics bortgang. Foto: Scanpix
SØRGER: Mange serbere viser åpenlys sorg over Milosevics bortgang. Foto: Scanpix Vis mer

Partiet mistet all sin makt samtidig med Milosevics fall i 2000, og håper å vinne politisk på hans død. Milosevic er en forhatt mann, samtidig som store deler av befolkningen i Serbia har hyllet ham som en folkehelt etter at han døde i cellen i krigsforbryterdomstolen i Haag.

Kan bli arrestert

Det er fortsatt uklart om Milosevics kone og sønn vil delta i begravelsen. De lever begge i eksil i Russland og risikerer å bli arrestert hvis de viser seg i Serbia. Sønnen Marko hentet liket i Haag og fulgte det til flyplassen i Amsterdam. Han skal nå være på vei tilbake til Moskva.

Serbiske myndigheter uttalte tidligere denne uka at de ikke vil arrestere dem, men at passene deres vil bli inndratt.

Partiet oppfordrer pensjonerte politimenn og soldater til å møte opp på begravelsen og vise sin støtte til sin tidligere leder.

IKON: Milosevics død i FN-domstolens varetekt har forsterket hans status hos mange serbere.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling