Skal vise muskler i nord

Både Forsvaret og UDs budsjett preges av fortsatt prioritering av nordområdene.

SATSINGSOMRÅDE: Styrkene stasjonert i Nord-Norge blir prioritert i statsbudsjettets forsvarsbevilgninger. Her fra en øvelse på Finnsnes i Troms. Foto: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/SCANPIX
SATSINGSOMRÅDE: Styrkene stasjonert i Nord-Norge blir prioritert i statsbudsjettets forsvarsbevilgninger. Her fra en øvelse på Finnsnes i Troms. Foto: JAN-MORTEN BJØRNBAKK/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Så vel Forsvaret som Utenriksdepartementets budsjett preges av at regjeringen ønsker å opprettholde tilstedeværelsen i nordområdene.

«Godt, men stramt» I en pressemelding betegner forsvarsminister Grete Faremo årets budsjett som «godt, men stramt». Regjeringen sier de «fortsatt satser» på Forsvaret, med et samlet budsjett på 39,3 milliarder kroner, hvorav de siste 0,3 milliardene er en «faktisk ren styrking».

Sammen med nordområdene er det økt aktivitet og nytt materiell som prioriteres - blant annet satses det på nye fly og andre fartøy.

Sjøforsvaret vil få større aktivitet, Hæren vil få fortsatt sin personelloppbygging, og nye transportfly skal innfases. I tillegg skal sikkerheten for norske styrker i Afghanistan heves, treningsaktiviteten i Heimevernet skal betydelig styrkes, og Kystvaktens kapasitet bli bedre.

Regjeringen understreker at de «viderefører et høyt nivå» på Norges bidrag til fred og stabilitet - spesielt med tanke på Afghanistan-engasjementet. I tillegg prioriteres oppfølgingen av veteranene.

Men det er ikke å komme fra at med et stramt budsjett må noe av aktiviteten minskes. Det innebærer blant annet mindre tid i drift for Sjøforsvarets skip - unntakene er fartøy av klassene «Fridtjof Nansen» og «Skjold». I tillegg blir det lavere aktivitet i deler av Luftforsvarets systemer og et stramt budsjett for Forsvarets logistikkdel.

Geologi For UDs del innebærer den økte nordområdesatsingen at de mottar 1,2 milliarder kroner til ulike tiltak - dette i henhold til handlingsplanen «Nye byggesteiner i nord».

Bak dette tallet skjuler det seg 25 millioner til kartlegging av geologiske ressurser, med tanke på mineralutvinning, og 20 millioner til det nye Fram-senteret i Tromsø.

Overvåkings- og varslingssystemet BarentsWatch får 20 millioner i etableringstilskudd, et nytt polarforskningsprogram i Norges forskningsråd får 45 millioner, og en ny værradar på Varangerhalvøya støttes med 10 millioner kroner.

- Målet er at Norge fortsetter å være ledende på kunnskap om nordområdene og Arktis. Budsjettforslaget bidrar til økt norsk aktivitet, kunnskap og nærvær i nordområdene, sier utenriksminister Jonas Gahr Støre i en pressemelding.

SKJERMES: Budsjettet legger opp til mindre seiletid for de fleste av Forsvarets sjøgående fartøyer. Unntakene er fregatter av «Fridtjof Nansen»-klassen (bildet) samt motortorpedobåter-er av «Skjold»-klassen. Foto: TOR ERIK SCHRØDER/SCANPIX
SKJERMES: Budsjettet legger opp til mindre seiletid for de fleste av Forsvarets sjøgående fartøyer. Unntakene er fregatter av «Fridtjof Nansen»-klassen (bildet) samt motortorpedobåter-er av «Skjold»-klassen. Foto: TOR ERIK SCHRØDER/SCANPIX Vis mer