Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skal vurdere 22. juli-ofrenes psykiske ettervirkninger

Oslo tingrett har oppnevnt psykiater Are Holen og psykolog Dagfinn Winje som sakkyndige for ofrene etter 22. juli.

OPPNEVNER SAKKYNDIGE FOR OFRENE:  Oslo tingrett har oppnevnt to psykiatere som skal være sakkyndige for ofrene etter terrorangrepene 22. juli.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix
OPPNEVNER SAKKYNDIGE FOR OFRENE: Oslo tingrett har oppnevnt to psykiatere som skal være sakkyndige for ofrene etter terrorangrepene 22. juli.Foto: Håkon Mosvold Larsen / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslo tingrett har oppnevnt psykiater og psykolog Are Holen og psykolog Dagfinn Winje som sakkyndige for ofrene etter 22. juli. 

De to skal vurdere de psykiske skadevirkningene for ofrene i saken, opplyser tingretten.

Utredningen fra de sakkyndige blir viktig for å fastsette oppreisning og erstatning til ofrene.

Dagfinn Winje (62) er førsteamanuensis ved Det psykologiske fakultet på Univiseritet i Bergen. Han sier han til nå har mottatt oppnevnelsen og mandatet.  

- Jeg synes det er en alvorlig og viktig oppgave, sier Winje til Dagbladet.

Positiv Bistandsadvokat Marte Randen ved Advokatfirmaet Vogt & Wiig synes det er positivt at retten oppnevner Are Holen og  Dagfinn Winje som sakkyndige for ofrene. Advokatfirmaet Vogt & Wiig foreslo i slutten av januar at retten skulle opnevnte nettopp disse.

- Det er positivt at plagene til de etterlatte og skadelidte blir belyst. Vi er fornøyd med at retten oppnevnte de som vi foreslo, både på bakgrunn av deres kompetanse og erfaring, sier Randen til Dagbladet.

De sakkyndige skal overfor retten redegjøre for hvilke mulige psykiske helseskader alvorlige hendelser som terrorhandlingene 22. juli kan gi fra et generelt grunnlag, heter det i mandatet fra retten.

- De skal besvare en del generelle spørsmål. De kommer selvfølgelig ikke til å foreta samtaler eller undersøkelser av alle berørte. De vil komme med mer generelle uttalelser, forklarer Marte Randen.

Deles inn i grupper De sakkyndige skal vurdere skadefølger for følgende grupper:

•Personer som var i eller ved Regjeringskvartalet da bomben eksploderte
•Personer som var på Utøya da handlingen fant sted
•Personer som ga bisto i redningsaksjonen både ved Regjeringskvartalet og ved Utøya
•Etterlatte ved dødsfall
• Pårørende etter psykiske og fysiske plager

- I tillegg er de bedt om å gi en særskilt redegjørelse av barns og ungdoms reaksjonsmønster. Videre vil de sakkyndige blant annet redegjøre for psykiske helseskaders påvirkning av funksjonsnivået og for hensiktsmessige behandlingstiltak, forklarer Randen.

FORNØYD: Bistandsadvokat Marte Randen er fornøyd med oppnevnelsen av de to sakkyndige.
FORNØYD: Bistandsadvokat Marte Randen er fornøyd med oppnevnelsen av de to sakkyndige. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling