Skal vurdere om =Oslo diskriminerer

Nekter utenlandske tiggere å selge gatemagasinet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fungerende diskrimineringsombud Ingeborg Grimsmo skal nå vurdere om =Oslo bryter loven ved å nekte utenlandske tiggere å selge gatemagasinet.

- Kommer vi fram til at =Oslo har brutt diskrimineringsloven, må de finne nye løsninger for romfolket, sier Grimsmo til Dagsavisen.

De utenlandske tiggerne i Oslo har stort sett rombakgrunn. Selgerne av gatemagasinet er nordmenn, og utenlandske tiggere blir nektet å selge magasinet.

Men det er ikke bare =Oslo som nekter de utenlandske tiggerne med rombakgrunn adgang. Også Fattighuset setter foten ned ved å nekte mennesker med rombakgrunn mat.

Fattighuset mener romfolket selger maten videre på gata.

- Å straffe noen for noe andre har gjort, er uakseptabelt. Alle har rett på individuell vurdering etter diskrimineringsloven. Det å behandle enkeltpersoner ut ifra tilhørighet til en etnisk gruppe, kan være brudd på loven, sier Grimsmo.

Hun skal derfor også ta opp denne saken til vurdering.

- Problemet med Fattighuset-saken og =Oslo-saken er at de behandler enkeltpersoner etter hvilken etnisk gruppe de tilhører, og ikke individer, sier Grimsmo.

SKAL VURDERE: Fungerende likestillings- og diskrimineringsombud Ingeborg Grimsmo (t.v) skal vurdere om =oslo diskriminerer. Bildet er fra da hun overrakte i en rapport om diskriminering i statlig sektor til daværende statsråd Manuela Ramin-Osmundsen. Foto: Morten Holm, Scanpix
SKAL VURDERE: Fungerende likestillings- og diskrimineringsombud Ingeborg Grimsmo (t.v) skal vurdere om =oslo diskriminerer. Bildet er fra da hun overrakte i en rapport om diskriminering i statlig sektor til daværende statsråd Manuela Ramin-Osmundsen. Foto: Morten Holm, Scanpix Vis mer

Hun mener det har festet seg et inntrykk blant nordmenn om at romfolket er kriminelle bander.

- Dette er viktige prinsipielle saker, fordi romfolket blir mer og mer stigmatisert i Norge. Det er viktig å vise at dette er mennesker som også har rettigheter, sier Grimsmo.

Samtidig retter hun pekefingeren mot politikerne. Politikernes manglende vilje til å ta ansvar og engasjere seg for å finne gode løsninger, er påfallende, sier hun.

(NTB)