Skal vurderes: Dette ser de etter

Vrangforestillinger, konspirasjoner, tegn på forstyrrede tanker. Her forklarer psykiater Kjersti Narud hva rettsspsykiatere ser etter for å vurdere psykisk helse hos mistenkte for alvorlige forbrytelser.

TERROR: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag 13. oktober pågrepet for fem drap på Kongsberg. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer
Publisert

- En prejudisiell observasjon skal gjennomføres jo før, jo bedre, sier psykiater Kjersti Narud ved Regionalt Kompetansesenter for sikkerhets, fengsels- og rettspsykiatri ved Oslo Universitetssykehus (OUS) til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

Hun er kollega av psykiateren ved Rettspykiatrisk poliklinikk ved OUS som Dagbladet får opplyst har gjort en prejudisiell observasjon - altså en foreløpig undersøkelse - av Kongsberg-drapssiktede Espen Andersen Bråthen.

Politiet har sagt at de vil be om en full psykiatrisk utredning.

Espen Andersen Bråthen (37) er siktet for fem drap i Kongsberg. Han har vært i kontakt med helsevesenet flere ganger gjennom åra, og politiet har oppgitt sykdom som den mest sannsynlige hypotesen med tanke på motiv.

NYE DETALJER: I over 34 minutter gikk Espen Andersen Bråthen (37) gjennom Kongsberg sentrum væpnet med flere våpen, deriblant pil og bue. Slik var ferden hans. Reporter: Amanda Nordhagen Walnum. Foto: Julie Tran / Bjørn Langsem / Lars Eivind Bones / Dagbladet / NTB Vis mer

1-2 timers samtale

Nå forklarer Kjersti Narud hvordan både en prejudisiell og en full judisiell undersøkelse gjøres. Hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Narud, som selv har utført en rekke judisielle observasjoner, forklarer at politiet ber om en prejudisiell observasjon når det er mistanke om psykisk sykdom hos en person som er pågrepet for en forbrytelse.

Vanligvis tar den en til to timer, og gjennomføres som en samtale med personen på stedet hvor vedkommende sitter varetektsfengslet.

- Psykiateren spør hva som har skjedd, og hvordan han vurderer handlingene sine. Han vurderer så hvordan personen framstår klinisk og om det er mistanke om en psykose, redusert evnenivå eller andre tilstander som kan ha virket inn på det vedkommende har gjort, forteller hun.

Narud understreker at den prejudisielle observasjonen skal ta stilling til hvordan tilstanden framstår «her og nå».

IKKE HOKUS POKUS: - Det er ikke noe hokus pokus, bare om personen er orientert om tid og sted og om han har vrangforestillinger, tegn på konspirasjonstanker, eller tegn på at tankevirksomheten er forstyrret, sier psykiater Kjersti Narud. Foto: Terje Bendiksby / NTB
IKKE HOKUS POKUS: - Det er ikke noe hokus pokus, bare om personen er orientert om tid og sted og om han har vrangforestillinger, tegn på konspirasjonstanker, eller tegn på at tankevirksomheten er forstyrret, sier psykiater Kjersti Narud. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer

- Opptatt av hendelsesforløpet

Hvis den prejudisielle observasjonen konkluderer med mistanke om psykisk sykdom, vil konklusjonen være en anbefaling om en full judisiell observasjon - en prosess som ifølge Narud oftest tar omtrent to måneder.

- Hva slags spørsmål stiller psykiateren under den prejudisielle (foreløpige) observasjonen?

- Han spør om personens bakgrunn og hvordan han har det, «du er pågrepet for sånn og sånn, hva tenker du om det?» Hvis det er en veldig alvorlig sak, er psykiateren mest opptatt av hendelsesforløpet, og hva personen tenkte før, under og etter hendelsen, og hva han tenker om den nå, forklarer Narud.

Ser etter vrangforestillinger

Hun sier dette om hva psykiateren ser etter:

- Det er ikke noe hokus pokus, bare om personen er orientert om tid og sted og om han har vrangforestillinger, tegn på konspirasjonstanker, eller tegn på at tankevirksomheten er forstyrret, sier hun.

Etter at samtalen er over, skriver psykiateren en rapport som ifølge Narud gjerne er på 8-10 sider som sendes til oppdragsgiveren, som oftest politiet.

Slik er full observasjon:

Hvis saken går videre til en full judisiell observasjon, utføres denne av to psykiatere, eventuelt en psykiater og en psykologspesialist.

Disse utnevnes av retten etter at Nasjonal enhet for rettspsykiatrisk sakkyndighet har foreslått aktuelle fagpersoner.

Narud forklarer at det til en slik undersøkelse innhentes helsedokumenter, foretas grundige utredninger, og det kan bli aktuelt å få personen innlagt til judisiell døgnobservasjon etter straffeprosessloven (§167) for å få observert hvordan personen fungerer gjennom hele døgnet over mange dager.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer