Skal vurderes: Dette ser de etter

Vrangforestillinger, konspirasjoner, tegn på forstyrrede tanker. Her forklarer psykiater Kjersti Narud hva rettsspsykiatere ser etter for å vurdere psykisk helse hos mistenkte for alvorlige forbrytelser.

TERROR: 37 år gamle Espen Andersen Bråthen ble onsdag 13. oktober pågrepet for fem drap på Kongsberg. Dette vet vi om mannen. Video: Dagbladet TV. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- En prejudisiell observasjon skal gjennomføres jo før, jo bedre, sier psykiater Kjersti Narud ved Regionalt Kompetansesenter for sikkerhets, fengsels- og rettspsykiatri ved Oslo Universitetssykehus (OUS) til Dagbladet tirsdag ettermiddag.

Hun er kollega av psykiateren ved Rettspykiatrisk poliklinikk ved OUS som Dagbladet får opplyst har gjort en prejudisiell observasjon - altså en foreløpig undersøkelse - av Kongsberg-drapssiktede Espen Andersen Bråthen.

Politiet har sagt at de vil be om en full psykiatrisk utredning.

Espen Andersen Bråthen (37) er siktet for fem drap i Kongsberg. Han har vært i kontakt med helsevesenet flere ganger gjennom åra, og politiet har oppgitt sykdom som den mest sannsynlige hypotesen med tanke på motiv.

1-2 timers samtale

Nå forklarer Kjersti Narud hvordan både en prejudisiell og en full judisiell undersøkelse gjøres. Hun uttaler seg på generelt grunnlag.

Narud, som selv har utført en rekke judisielle observasjoner, forklarer at politiet ber om en prejudisiell observasjon når det er mistanke om psykisk sykdom hos en person som er pågrepet for en forbrytelse.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.