Skåler for hverdags- drinken

Ny forskning viser at en drink eller to hver dag er mer gunstig for det gode kolesterolet enn om du mosjonerer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Lege Fedon Lindberg støtter den nye studien publisert i American Heart Journal. Han anbefaler kvinner å drikke alkohol tilsvarende et glass vin daglig. Menn kan drikke to.

Forskingsrapporten dokumenterer at det å unne seg en drink faktisk er den livsstilsfaktoren som har gunstigst effekt på kolesterolet av alle.

- Vi vet at jo høyere HDL-kolesterol man har, desto lavere risiko har man i forhold til hjertesykdom. Alkohol i moderate mengder øker betraktelig det gode kolesterolet og trolig altså mer enn det man kan oppnå gjennom mosjon, sier Lindberg.

Lavere risiko

Han er ikke overrasket over funnene og ser gjerne at nordmenn får et mer avslappet forhold til alkohol, og heller inntar daglige doser kontra den tradisjonelle norske helgedrikkingen.

- Alkohol med måtehold og med jevnt fordelt inntak er trolig positivt helsemessig, når man tenker at hjertesykdom er den aller vanligste dødsårsak i den vestlige verden. Det typiske nordiske mønsteret med stor helgedrikking er imidlertid klart uheldig for helsa og samfunnet, sier Lindberg.

Han påpeker at man ikke har kunnet vise til bedre effekt av en type alkohol framfor andre i forhold til forebygging av hjertesykdom, når man sammenlikner samme alkoholinntak. Rødvin inneholder riktignok en del antioksidanter som er bra, men det har ikke betydning i forhold til kolesterolet eller risiko for hjertesykdom.

- Man kan like gjerne ta seg en whisky eller en øl som et glass vin, bare man passer på at alkoholinntaket blir tilsvarende det man har i 1- 2 glass vin, sier Lindberg.

Han understreker at det er viktig med måtehold og ikke ekstreme holdninger.

- Man kan godt leve sunt uten å drikke alkohol, men ser man på helseeffekter isolert, kan det være positivt med en drink eller et glass vin om dagen for kvinner og to for menn.

Ikke overrasket

- Pasienter som har et moderat alkoholinntak, lavt HDL-kolesterolnivå og ikke på annen måte har økt risiko for hjerte- og karsykdom eller alkoholproblemer, bør bli oppfordret til å fortsette å drikke alkohol på en ansvarlig måte, sier forsker R. Curtis Ellison ved Boston-universitetet til American Heart Journal.

Seksjonsoverlege Leiv Ose ved Lipidklinikken på Rikshospitalet er heller ikke overrasket over resultatene.

- Vi er klar over at det skal veldig mye til for å oppnå gunstig effekt på HDL-kolesterolet med mosjon, men samtidig er jo mosjon godt for hjertet.

Dessuten viser studien bare forskjellene i HDL-nivå - ikke i dødelighet eller antall hjerte- og kartilfeller, sier Ose, og viser til det franske paradokset:

- Franskmennene har tilsvarende kolesterolnivåer som oss, men en femtedel av antallet hjertetilfeller. Hypotesen er at dette skyldes matvanene: De drikker mer vin, spiser mer frukt, grønt og brød. Men vi vet ikke om det er selve alkoholen eller de andre stoffene i rødvinen som har gunstig effekt på blodet, sier Ose.

SKÅL FOR HELSA: Ny forskning viser at en drink eller to om dagen er gunstigere for det doe kolestrolet enn trim.