Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skåler for Obamas flause

Obamas forsnakkelse kan føre velgerne over til Hillary Clinton.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

PHILADELPHIA (Dagbladet.no): De siste dagene har Barack Obama ikke gjort stort annet enn å be om unnskyldning. Unnskyldning fordi han karakteriserte velgerne i Pennsylvania som bitre og navlebeskuende.

- Det er mulig at jeg valgte feil ord i forrige uke, men de andre har gjort mye større skade med den feilslåtte politikken de har ført og deres korrupte filosofi, som de har omfavnet i tre tiår, sa Obama i går, i et forsøk på å slå tilbake mot kritikken en uke og en dag før valget 22. april.

- Bitre og klamrer seg til våpen

Angrepene mot Obama har vedvart siden nettstedet Huffington Post fredag i forrige uke offentliggjorde lydopptaket av en tale Obama holdt under et privat arrangement.

- Man reiser til en del av disse småbyene i Pennsylvania. Og akkurat som i mange småbyer i Midtvesten er det 25 år siden arbeidsplassene forsvant, og ingen har erstattet dem, sa Obama fra talerstolen i San Francisco for halvannen uke siden.

- Da er det ikke overraskende at de bli blir bitre, klamrer seg til våpen, religion eller motforestillinger mot mennesker som ikke er som dem, sa Illinois-senatoren.

Slike utspill klinger dårlig blant velgerne i en stat som rangerer som nummer tre i hele USA når det gjelder antall hvite innbyggere over 65, og der fagforeningene hevder de har mistet 100 000 arbeidsplasser i stålindustrien siden 80-tallet og 200 000 fabrikkarbeidsplasser siden 2000 på grunn av konkurransen fra lavkostland som Kina.

Misnøyen med Obamas utspill vises også på de siste meningsmålingene. Ifølge en meningsmåling gjort av American Research Group etter at Obamas slengbemerkninger ble kjent, leder Hillary med 20 prosentpoeng, det vil si med 57 mot 37 prosent av stemmene.

En uke tidligere viste meningsmålingene at Obama hadde spist opp forspranget og lå jevnt med Hillarys 45 prosents oppslutning.

Frir med whisky og øl

VINNER PÅ OBAMAS FEIL: Barack Obama har måttet beklage klønete utspill om velgerne i Pennsylvania. Det gjør at Hillary Clinton er på offensiven foran primærvalget neste tirsdag, som kan bli avgjørende for hvorvidt kappløpet mellom Obama og Hillary fortsetter. Foto: SCANPIX
VINNER PÅ OBAMAS FEIL: Barack Obama har måttet beklage klønete utspill om velgerne i Pennsylvania. Det gjør at Hillary Clinton er på offensiven foran primærvalget neste tirsdag, som kan bli avgjørende for hvorvidt kappløpet mellom Obama og Hillary fortsetter. Foto: SCANPIX Vis mer

Hillarys valgkampmaskineri har brukt Obamas lite flatterende karakteristikk av velgerne for det den er verdt foran primærvalget neste tirsdag.

Dagen etter at Huffington Post hadde publisert lydopptaket, ble Hillary Clinton avbildet mens hun tok seg både en whisky og tømte et stort glass øl under et arrangement i Indiana. Av mange oppfattet som et forsøk på å fri til «sliterne» og de samme velgerne Obama hadde fornærmet.


En tv-reklame fra Clinton-leiren viser intervju med fem velgere som reagerer på det Hillarys motstander har sagt.

«Jeg ble veldig fornærmet av Barack Obama», sier en kvinne.

- Jeg tror ikke han egentlig skjønner at dere er ute etter en president som står opp for dere, ikke som ser ned på dere, sa Hillary, da hun talte til velgerne i «stålbyen» Pittsburgh i går, skriver Philadelphia Inquirer.

Hillarys angrep på Obama ble imidlertid møtt av spredt buing og dørgende stillhet.

Også republikanernes antatte presidentkandidat, John McCain, har kastet seg på Obama-kritikken, og han lyder som et ekko av Hillary når han går til angrep for Obama.

- Dette er de samme folkene som produserte en generasjon som gjorde verden trygg og sikret demokratiet. Dette er de samme menneskene som har kulturelle, åndelige og andre verdier som har veldig lite å gjøre med deres økonomiske situasjon, sa McCain, ifølge The Washington Post.

Pennsylvania kan bli avgjørende

image: Skåler for Obamas flause

Primærvalget neste tirsdag kan bli avgjørende for hvorvidt kappløpet mellom Obama og Hillary fortsetter.

Hillary har stått imot gjentatte oppfordringer om å trekke seg av hensyn til partiet. Analytikere hevder hun må slå Obama med minst 15 prosentpoeng for å ha den miste sjanse til å bli demokratenes kandidat.

Men Hillary har kjempet seg tilbake med kniven på strupen før, slik hun gjorde i de viktige delstatene Texas og Ohio i forrige måned og innledningsvis i New Hampshire.

Til nå har Barack Obama vunnet flest stater, vunnet flest delegater og vunnet flest stemmer. Mens Obama har 1639 delegater, har Hillary 1503. Hillarys styrk er at hun har vunnet de folkerike, prestisjetunge statene, det vil der hvor det vil være viktig å slå republikanerne når selve presidentvalget går av stabelen.

Hillary Clinton leder fremdeles i antall superdelegater, det vil si de som står fritt til å stemme på den kandidatene de vil på partikongressen. Den siste tiden har imidlertid flere og flere av superdelegatene stilt seg bak Obamas kandidatur.

Neste tirsdag vil Pennsylvanias sammensatte velgermasse avgjøre hvem av kandidatene som får flesteparten av delstatens 188 delegater, og kanskje vil de også avgjøre hvem som blir demokratenes presidentkandidat.

Dagbladet.no er i Pennsylvania for å følge primærvalget.

HAR UNNSKYLDT: I forrige uke kalte Barack Obama velgerne i Pennsylvania for bitre. Det har han måttet beklage flere ganger.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media