Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Skåler i vodka for kjempeavling

Revolusjon i det russiske jordbruket.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da Murat Sjamsjinurov skålte for årets kornhøst med et glass vodka, hadde han uvanlig god grunn til å gjøre det. Årets avling ser ut til å bli den beste på flere tiår.

De nederlandske skurtreskerne, bedre såkorn og en mild vinter gir forhåpninger om en kjempeavling på gårdene han driver i den fruktbare Svartjord-regionen, som strekker seg fra Øst-Europa i vest til elven Volga i øst i Russland.

Velstanden er et resultat av en investering på 870 millioner kroner gjort av kornselskapet Nastjusja, som kjøpte landområdene i 2006.

Sjamsjinurovs situasjon er ikke unik. Investorer pløyer bokstavelig talt penger inn i Russlands jordbruksområder for å gjenopplive et landbruk som i lang tid har ligget nede for telling.

Det skal sørge for mer mat til en verden som blir stadig mer sulten.

I år ser den russiske hveteavlingen ut til å bli den beste på 30 år.

- Muligheten for å drive landbruk i Russland er bemerkelsesverdig. Landbruket har potensial til å bli en av de virkelige nøkkelsektorene i landets økonomi, sier Sid Bardwell, som er den amerikanske utstyrsleverandøren Deere & Cos Russland-direktør.

Ineffektivt, men lønnsomt

image: Skåler i vodka for kjempeavling

Russisk landbruk led i flere tiår under arven fra Sovjet-lederen Josef Stalins kollektivisering, men er nå et strategisk satsingsområde for myndighetene.

Målet er å snu nedgangen som fulgte etter Sovjetunionens sammenbrudd på 1990-tallet.

Fortsatt gir russiske hveteåkrer langt mindre korn per hektar enn tilsvarende jordbruksområder i USA eller EU, men nettopp der ligger også et stort potensial.

- Landbruk er selv med dagens lave effektivitetsnivå en lønnsom geskjeft takket være offentlig støtte. Tenk hvordan det ville blitt med bedre effektivitet, sier analytiker Natalja Zagvozdina ved Renaissance Capital.

Økte priser
Prisene på hvete, ris og mais har nådd rekordnivåer i år ettersom tørkeperioder i kornproduserende land har forsterket vareknappheten på et tidspunkt med stor global etterspørsel. Det gjør russisk landbruk enda mer attraktivt siden produksjonskostnadene er relativt lave.

- Man får dramatisk mye mer igjen for investeringer enn tidligere, sier sjefstrateg Kingsmill Bond i investeringsbanken Troika Dialog.

- Øk avlingen til 5 tonn per hektar, selg for 250 dollar tonnet, hold kostnadene på 700 dollar per tonn, og du har 550 dollar i overskudd per hektar. Men det er svært tøft å faktisk greie dette, sier han.

Også prisene på drivstoff og gjødsel har nemlig økt. I Russland er det dessuten behov for investeringer i utstyr og såkorn som kan gi økte avlinger, og samtidig gi en forsikring mot landets ofte kalde vintre.

FORNØYDE: Murat Sjamsjinurov (t.v.) og Valerij Jurov jobber begge for kornselskapet Nastjusja, som har investert tungt i russisk jordbruk. De kan glede seg over at det går mot den beste kornhøsten på flere tiår. Foto: REUTERS/Robin Paxton/SCANPIX
FORNØYDE: Murat Sjamsjinurov (t.v.) og Valerij Jurov jobber begge for kornselskapet Nastjusja, som har investert tungt i russisk jordbruk. De kan glede seg over at det går mot den beste kornhøsten på flere tiår. Foto: REUTERS/Robin Paxton/SCANPIX Vis mer

Vil øke
Analytiker Zagvozdina tror flere hundre millioner dollar kommer til å bli investert i russisk landbruk i resten av 2008.

- Russland var Europas brødkurv for 100 år siden. Kvaliteten på jordsmonnet er eksepsjonelt god, men det var utrolig hvordan jorda ble forsømt i kommunisttiden, sier direktør Sergej Glaser i Vostok Nafta Investment.

Livet på landsbygda ble faktisk enda vanskeligere etter Sovjetunionens sammenbrudd. Jorda ble liggende brakk, og utstyret rustet.

Fondet til Glaser eier en firedel av det svenskregistrerte selskapet Black Earth Farming.

Flere titall milliarder kroner i offentlig støtte skal i år, sammen med private investeringer, gjøre store russiske landbruksselskaper i stand til å etablere seg som pålitelige, langsiktige leverandører til globale markeder. Russland er allerede blitt en ledende korneksportør.

(NTB)

image: Skåler i vodka for kjempeavling
KLAPPER KALVEN: Direktør Viktor Svitsov mater kuene sine på gården Kuban i landsbyen Knjazjaja-Baigora i Lipetsk-regionen 45 mil sørøst for Moskva.
SULTNE: Kalver venter på mat på gården Kuban i landsbyen Knjazjaja-Baigora i Lipetsk-regionen 45 mil sørøst for Moskva. Russisk landbruk er i kraftig vekst etter noen magre år, men produksjonen har fortsatt ikke stabilisert seg på et like høyt nivå som i Sovjet-tiden.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!