Sommerværet:

Skalk alle luker!

Til uka forsvinner sydenværet fra Sør-Norge og flytter seg nordover. Østafjells er det ventet uvær.

UVÆR: Det er meldt kraftige regnbyger og tordenvær østafjells de neste dagene. Statsmeteorologen fraråder bading og fjellturer. Foto: Christian R. Christensen / Dagbladet
UVÆR: Det er meldt kraftige regnbyger og tordenvær østafjells de neste dagene. Statsmeteorologen fraråder bading og fjellturer. Foto: Christian R. Christensen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I natt hadde Færder i Vestfold og Oksøy i Agder tropenatt, og mange nordmenn har hatt glede av sydenværet som nå har satt standarden for sommerferien.

Nå er det dessverre slutt på finværet i Sør-Norge. Til uka er det nemlig ventet uvær østafjells, ifølge statsmeteorolog Charalampos Sarchosidis.

- Sydenvarmen forsvinner og vil ikke komme tilbake med det første. Sør-Norge har hatt fint vær ganske lenge, og etter en periode med varme temperaturer er det vanlig at det kommer uvær, sier Sarchosidis til Dagbladet.

Statsmeteorologen forteller at det er ventet et lavtrykk østafjells som kommer inn over landet i dag og i morgen.

- Dette gjelder egentlig hele området østafjells. Det blir ganske kraftige regnbyger de neste to dagene, og en må belage seg på at det blir lyn og torden, sier han.

- Bør utsette badeturene

Sarchosidis sier dette ikke er tida for fjellturer eller bading.

- Denne værtypen er veldig uoversiktlig, og det kan komme plutselige og kjempekraftige byger og en del lyn. Tordenvær trives i varmt vær og kan utvikle seg på 20-30 minutter. Dette er ikke tida for fjellturer, og en bør også utsette badeturene til seinere i uka, sier han.

Ikke alle vil oppleve dette like kraftig, og akkurat hvor uværet vil treffe hardest, er vanskelig for statsmeteorologen å fastslå.

TRAGEDIE: Ni turister ble drept og flere skadd etter at det gikk et massivt steinras i Sangla-dalen nord i India søndag 25. juli. Video: Newsflare. Reporter: Anton Lier / Dagbladet TV. Vis mer

- Det er ventet kraftige byger østafjells, men det er vanskelig å vite akkurat hvor det vil treffe lokalt. Det kan for eksempel komme store lokale byger på Majorstua med masse regn, mens det er oppholdsvær på Tøyen på samme tidspunkt.

Uværet kommer i form av et lavtrykk fra Danmark som treffer området østafjells i dag og i morgen.

  • Du kan gå inn på nettsida lyn.met.no for å se hvor lynet er til enhver tid.

Uvær i Rogaland

Uværet vil også komme til Rogaland.

- Det er meldt farevarsel for Rogaland fra i morgen. Uværet vil bevege seg videre vestover fra østafjells og Rogaland på onsdag, men da er det svekket, forteller Sarchosidis.

Hele Sør-Norge kan altså forvente regn, torden og lyn, men det kraftigste uværet er ventet østafjells fra Agder og opp til Dovre - i tillegg til Rogaland.

- Det er også ventet regnbyger på onsdag, men da flytter det seg lenger inn i landet og det vil være solgløtt resten av uka. Det blir rundt 20 grader på Østlandet på fredag, dette er 10 grader kaldere enn det har vært nå.

Statsmeteorologen forteller at farevarselet for skogbrann vil bli borte med en gang regnet kommer, da det er ventet mer enn nok nedbør sør i landet.

ROMSTEINJAKT: Morten Bilet, talsperson for Norsk meteornettverk, håper meteoritten som er antatt å befinne seg i Lier, skal bli funnet, slik at romstein nummer 17 skal kunne bli stilt ut på Naturhistorisk museum. Vis mer

Sydenvær i Trøndelag

Sydenværet flytter seg nordover, og det er Trøndelag som kan nyte godt av dette de første dagene i uka.

- Trøndelag blir nok værvinneren de neste dagene. De slipper unna uværet, og det er mulighet for temperaturer opp mot 30 grader, sier Sarchosidis.

Også Nord-Norge får en etterlengtet sommer.

- Det blir varmt i Nordland de neste dagene med temperaturer mellom 25 og 28 grader. I fylket vil det være fint vær fram til torsdag, sier han.

Det varierer imidlertid hvor lenge finværet holder seg i Nord-Norge. For Troms og Finnmark er finværet kortvarig.

- Det forventes temperaturer opp på 20-tallet i Troms og Finnmark fra i kveld, men det bør nytes nå, for det vil ikke vare lenge, sier statsmeteorologen.

I Bodø er det ventet 25-26 grader de neste dagene, og i Mosjøen kan det bli opp mot 28 grader.

Men det vil ikke vare.

- I slutten av uka blir det ikke supervarmt noe sted i Norge. Det blir en norsk sommer for alle, og ingen sydenvarme i landet etter torsdag, sier Sarchosidis.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer