FÅR «TRØKKET»: - Det er Østlandet som får «trøkket», sier statsmeteorolog Vibeke Thyness om det varslede pøsregnet i onsdag. Her er Karl Johans gate i 2014, under et kraftig regnvær. Foto Christian R. Christensen
FÅR «TRØKKET»: - Det er Østlandet som får «trøkket», sier statsmeteorolog Vibeke Thyness om det varslede pøsregnet i onsdag. Her er Karl Johans gate i 2014, under et kraftig regnvær. Foto Christian R. ChristensenVis mer

Regnvær

Skalk lukene for en klissvåt dag

Meteorologens klestips østafjells er støvler og sydvest.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bor du på Sørlandet og Østlandet kan du forberede deg på en klissvåt onsdag.

Kanskje aller våtest blir det i områdene vest for Oslofjorden.

- Det blir ganske intenst mens det står på, men så vil det antakelig gå over til byger, som har torden i seg, sier statsmeteorolog Vibeke Thyness til Dagbladet.

Østlandet får «trøkket»

Lavtrykket som i morgen skal overøse oss, ligger tirsdag kveld over Tyskland. Thyness forklarer at det tidlig på natta vil passere Danmark, og krysse Skagerrak.

Så en gang etter midnatt, braker det løs over Norge. Først på Sørlandet, før den såkalte «frontnedbøren» i løpet av dagen flytter seg nordover, over Telemark og Østlandet.

- Det er Østlandet som får «trøkket», ser det ut som, sier Thyness.

Selv om det neppe blir helt enormt mye nedbør, tror hun det fort kan bli 10 millimeter på en time der det regner mest - og det er mer enn nok til å bli søkkende våt.

Støvler og sydvest

Nøyaktig hvor det kraftigste regnet vil komme, er vanskelig å si.

- Det er store forskjeller innad i frontsonen. Det blir ganske klissvått for alle, men noen får det ekstra vått, sier Thyness.

Hun har følgende trøst til dem som rammes av regnet:

- Det mest intense er nok over på to, tre timer.

Og selv da blir det ikke så ille at Meteorologisk institutt har funnet det nødvendig å sende ut en advarsel.

- Klestipset er jo støvler og sydvest, men vi forventer ikke store problemer. Det er bare en grå og gjennomvåt dag, sier Thyness.

Men ikke for alle.

Fint i vest

Mens det i Troms og Finnmark blir noen regnbyger, får de lenger sørover et lettere vær. Enkelte steder, som i Ålesund, meldes det om lettskyet og sol.

Så langt sør som til Bergen blir det til dels fint vær.

- Blir det pøsregn på Østlandet og solskinn i Bergen?

- Om ikke solskinn så i hvert fall oppholdsvær, og høyt skydekke. I ytre strøk blir det en fin dag. Innerst i fjordene kan det dukke opp lite grann regn på ettermiddagen, sier Vibeke Thyness.

For de regnværsutsatte i sør og øst er trøsten at været på torsdag blir fint.