Skalk lukene: Nå kommer regnet!

Regnet inntar Sørlandet i ettermiddag, men det sprer seg fort til resten av Sør-Norge og beveger deretter nordover.

NEDBØR: Torsdag klokka to om natta inntar regnet store deler av Sør-Norge for fullt. NEDBØR: Foto: Meteorologisk institutt / Twitter
NEDBØR: Torsdag klokka to om natta inntar regnet store deler av Sør-Norge for fullt. NEDBØR: Foto: Meteorologisk institutt / TwitterVis mer

Nå er det bare å forberede seg, for det er ventet kraftige regnbyger med torden inn mot Sørlandet i ettermiddag.

- Nå ligger det over Danmark, og det er på vei nordover, sier statsmeteorolog Eldbjørg Moxnes til Dagbladet klokka 12.30.

KAOS: Uværet herjet over hovedstaden, og resulterte i flomkaos både for billister, busser, og sykkelbud. Vis mer

Regnbygene vil altså treffe Sørlandet først, men sprer seg deretter videre mot Telemark og Østlandet i kveld. Det er vanskelig å vite nøyaktig hvor regnbygene vil treffe og hvor det blir verst, men stedene som får regn kan få 15 millimeter på en time, forteller Moxnes.

- På en tretimers periode kan det komme 25-30 millimeter, forteller meteorologen.

Kan skape problemer

Store mengder regn på kort tid kan skape problemer. Det så man nylig i Oslo. For under to uker siden skapte regnvær flomkaos i sentrum. Veier og gangveier ble stengt, butikker var oversvømt og busser var fulle av vann.

- Noe man kan være litt oppmerksom på er at vannet har steder å renne unna. Det kommer mye på en gang, og det kan bli problemer i områder hvor vannet ikke har noe sted å renne, sier Moxnes.

I ettermiddag er også Rogaland litt utsatt for noen regnbyger, mens de lenger nord ser ut til å slippe unna. Men regnet vil bevege seg nordover etter hvert.

Regnet inntar Nord-Norge

- Første delen av torsdagen kan det bli noen regnbyger på Vestlandet, mens det i Trøndelag stort sett blir regnbyger hele dagen, sier meteorolog Moxnes, som legger til at det ikke ser ut til å bli like kraftig regnvær.

Regnværet vil komme inn mot Nordland utover torsdagen, mens det lenger nord vil det være oppholdsvær og ganske fint.

Det er først til helgen at regnet vil bevege seg opp til fylkene nord for Nordland. Nedbøren går nemlig videre mot Troms og Finnmark på fredagen.

Lørdag vil det fortsette med regnbyger på Vestlandet og i Trøndelag, i tillegg til i nord.

- Det blir ganske fint Østafjells, men med mulighet for noen byger, sier Moxnes.

Sankthans-været

- På søndag er det Sør-Norge som får det fineste St. Hans-været, i hvert fall sør for Stad og Dovre, sier Moxnes.

Det blir stort sett opphold og rolig vindforhold. I nord vil det være litt regnbyger, bortsett fra i Finnmark, som ser ut til å slippe unna med oppholdsvær på søndagen, ifølge meteorologen.

- Dermed inngår også Finnmark i lista over dem som får finest St. Hans-vær, sier hun.

GRILLING I UVÆR: Torsdag har vært preget av flom og kaos på Østlandet, men Anne-Lise Vang, søstra Irene Ahnell og faren Arne-Kristian Vang i Bergen grillet. Utendørs. I regnet. Video: Privat Vis mer