Skalpert av gokart

ODENSE (Dagbladet): Med ektemannen som tilskuer ble en 24-årig trebarnsmor skalpert da håret hennes kom inn i kjeden på en gokart i Løkken i Danmark. - Kvinnen var en hårsbredd fra døden. Hadde ikke håret sluppet, hadde nakken røket, sier kirurgen som opererte kvinnen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fevik-familien på fem var på sommerferie i Blokhus på Nord-Jylland, og tok en tur til gokartsenteret i Løkken. Også mamma prøvde en tur. Kvinnen brukte hjelm, men hennes lange, glatte hår lot seg ikke holde inne. Det kom inn i kjeden på gokarten, som ikke hadde deksel over drivverket.

Kvinnens hode ble dratt bakover, før øyenbryn, hud og hår ble flerret av hodeskallen og forsvant ned bak hjelmen. Hodeskallehinnen ble blottlagt fra panna og langt ned i nakken.

- Hun ble skalpert. Bare flaks gjorde at øyne og ører ikke fulgte med. Nei, de'r slemt. Jeg har ikke sett noe sånt i mine 15 år som lege, sier Torben Møller-Christensen, plastikk- og mikrokirurgen som opererte kvinnen i fem timer på universitetssykehuset i Odense.

Reddet nakken

Men aldri så galt:

Kvinnen reddet trolig livet da skalpen ble revet av. Hun fikk nemlig en sprekk i øverste halsvirvel da hodet slo i motorrammen på gokarten.

- Hadde virvelen blitt mer skadet, hadde den slått inn i sentralnerven. Da hadde hun mistet livet, sier Odense-kirurgen til Dagbladet.

Kvinnen kom til sykehuset i sjokktilstand og med store smerter og blodtap. Hodeskinnet ble sendt med, og tre leger prøvde å legge det på igjen, men:

- Det var for skadet av drivverket på gokarten, bare øyenbrynene kunne sys på igjen. Skalpen så ut som et appelsinskall etter skrelling, sier Torben Møller-Christensen. Legene opererte isteden hud fra kvinnens høyre lår opp på hodet.

Flys hjem

Kvinnens tilstand er stabil, og i dag flys hun til Rikshospitalet i Oslo, hvor hun må bli i to uker.

- Jeg er så glad det ikke hendte barna, sa kvinnen til Møller-Christensen da hun våknet etter operasjonen. Kirurgen beskriver kvinnen som sterk, og hun slipper alvorlige mén etter ulykken.

Men håret får hun aldri igjen.

Kvinnens barn så ikke ulykken. Alle tre er nå hjemme sammen med sin far. Gokartbanen i Løkken ble stengt av politiet kort tid etterpå.

Ikke i Norge

Gokartbransjen i Norge mener at ulykken ikke kunne skjedd her i landet.

- Vi har et deksel over bakakslingen, drivreima og bremseskivene slik at håret umulig kan settes seg fast. Vi har i tillegg hetter og hjelmer som alle må bruke, sier daglig leder Kari Hauge ved Harald Huysman Karting AS i Oslo.

<B>ÅPENT DRIVVERK:</B> Bildet viser en av gokartene ved banen i Løkken i Danmark.
<B>KIRURGEN:</B> - Skinnet var vekk fra panna og langt ned i nakken. Jeg har sett det meste, men dette var slemt, sier Torben Møller-Christensen. Mikro- og plastikkirurgen opererte Fevik-kvinnen i fem timer natt til tirsdag.