Skålte etter rentehopp

KONGSBERG (Dagbladet): Tre timer etter at finansministeren hadde sendt ut pressemelding hvor han ga lønnsoppgjøret skylden for rentehoppet, skålte han i champagne med banksjefer på Kongsberg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Da nyheten om rentehoppet gikk ut, dro finansministeren til Kongsberg for å åpne byens jazzfestival. Først gikk turen til DnBs bankfilial for å skåle i champagne med finansfolket.

Etterpå åpnet han festivalen med et løfte om å fokusere på mat og musikk, og en takk til alle de som satt og drakk alkoholavgifter inn i statskassen.

Noen timer tidligere hadde Foss sendt ut en pressemelding som provoserte tidligere statsminister Jens Stoltenberg så til de grader.

«Norges Banks beslutning i dag om å heve renten med 0,5 prosentpoeng er prisen vi må betale for dyre lønnsoppgjør,» skrev Foss.

- Skivebom

- Regjeringens oppgave er å ta ansvar. Men Foss løper fra ansvaret, tordner Jens Stoltenberg på telefon fra sommerhytta på Hvaler.

- Hvorfor inviterte ikke regjeringen til et inntektspolitisk samarbeid, slik det ble gjort på store deler av åtti- og nittitallet med gode resultater. Regjeringen har gitt over 13 milliarder kroner i skattelette, først og fremst til de som hadde mest fra før. Nå betaler vi prisen for skattelettepolitikken, sier Stoltenberg.

Foss mener Stoltenberg tar helt feil:

- Det er fullstendig skivebom av Stoltenberg å peke på en løsning han selv vet ikke fungerer. Her må ledelsen i LO komme på banen. Fagforeningene i kommunal, statlig og privat sektor må ta ansvar. Det eneste som kan hjelpe nå er at lokaloppgjørene blir så moderate som mulig, sier Foss.

Jobb nr. én

Jobb nummer én for Norges Bank er å holde inflasjonen under 2,5 prosent på sikt, men de rause lønnsoppgjørene gjør at sentralbanken er redd for at inflasjonsmålet skal ryke:

- Det toppet seg med at oppgjøret for prestene, som riktig nok ikke har så stor makroøkonomisk betydning, klokket inn på åtte prosent, sa visesentralbanksjef Jarle Bergo under gårsdagens pressekonferanse.

Både DnB og Nordea tror vi får en ny renteoppgang fra Norges Bank i høst. Sjeføkonom Knut Anton Mork i Handelsbanken tror at neste rentehopp kommer allerede 7.august.

Reddes av kronekurs?

Redningen for lånekundene kan bli en fortsatt sterk kronekurs. En sterk kronekurs fører til at importerte varer blir billigere og senker dermed inflasjonen. I går måtte du betale bare 7,32 kroner for å kjøpe en euro. Det er ny rekord. Bergo indikerte at en fortsatt sterk kronekurs kan hindre ytterligere renteøkning.

Ikke alle griner for renteøkningen. De fleste over 55 år har høyere bankinnskudd enn gjeld, ifølge Statistisk sentralbyrå.

Husholdninger mellom 35 og 44 år har imidlertid over en halv million mer i gjeld enn på sparekonto.

- Foss, er det riktig at de under femti må betale for at inflasjonsmålet skal holdes?

- Tankekors

- Det er et tankekors at det er de unge og uetablerte som blir rammet av renteøkningen. De er ofte i en presset økonomisk situasjon fra før. Vi har lagt til rette for at det ikke skal skje, sier Foss.

- Vi har ikke fått lavere, men høyere rente. Kan ikke det bety at finanspolitikken ikke har den forventede effekt?

- Lavere skatte- og avgiftsnivå, forskjellige virkemidler for å få frigitt kapasitet i et presset arbeidsmarked og andre tiltak virker over tid, svarer Foss.

- Betyr det at vi snart kan få en rentenedgang?

- Jeg vil ikke spå om renta, men politikken vi fører skal gi en stabil, lav rente, avslutter Foss.

SKÅL: Gjedrem gikk imot finansministerens rentemål. Likevel koste Per-Kristian Foss seg med champagne før han åpnet Kongsberg Jazzfestival i går.