Skålte i protest

Med champagneglassene høyt hevet skålte ambassadørene fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia for hverandre utenfor den britiske ambassaden i Hviterussland i går. - For en snarlig tilbakekomst, sa de i kor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Like etterpå dro de til flyplassen for å forlate Hviterussland i protest mot at president Aleksandr Lukasjenko hadde drevet dem ut av residensene.

Hviterusslands eneveldige president forlangte allerede i april at ambassadørene måtte forlate sine residenser, blant annet fordi kloakken måtte repareres.

Etter kraftige protester fra både USA og EU-landenes ambassadører lot Lukasjenko dem få bli, men fredag stengte myndighetene av vann, elektrisitet og telefoner i Drozdy-distriktet utenfor Minsk. Samtidig ble det gravd dype grøfter utenfor residensene slik at biler ikke kunne komme inn eller ut, ifølge nyhetsbyrået Interfax. Og fra i går ble området stengt og diplomatene nektet adgang.

Lukasjenko blir

Den eneste som fortsatt får bo i Drozdy, på tross av dårlig kloakk og vedlikeholdsbehov, er president Lukasjenko. Han skal etter det Dagbladet får opplyst bo på den største og flotteste eiendommen i området.

USA og Japan har også hjemkalt sine ambassadører.

- Vi forlater Hviterussland for å signalisere til Lukasjenko at han ikke kan behandle oss på samme måte som han behandler alle andre i sitt land, sa britenes ambassadør Jessica Pearce til BBC før avreisen.
Russland, som i motsetning til de andre landene eier sin residens i Drozdy, har også fått telefon, strøm og vann stengt, og blir nektet adgang til «statsoverhodets eiendom». Foreløpig er imidlertid ikke ambassadøren hjemkalt.

- Men han vet ikke hvor han skal bo i natt, sa det russiske utenriksdepartementets talsmann til Reuter i går.

Utkastelsen av ambassadørene blir sett på som et grovt brudd på Wien-konvensjonen.

«Ubegrunnet»

I en nyhetssending på hviterussisk statsfjernsyn ble ambassadørenes protest karakterisert som ubegrunnet.

- Denne måten å øke spenningen på er praktisk talt den eneste måten Vesten kan markere sin feilslåtte politikk overfor vårt land på, sa nyhetsoppleseren.