Skålte i protest

Med champagneglassene høyt hevet skålte ambassadørene fra Storbritannia, Frankrike, Tyskland og Italia for hverandre utenfor den britiske ambassaden i Hviterussland i går. - For en snarlig tilbakekomst, sa de i kor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

Like etterpå dro de til flyplassen for å forlate Hviterussland i protest mot at president Aleksandr Lukasjenko hadde drevet dem ut av residensene.

Hviterusslands eneveldige president forlangte allerede i april at ambassadørene måtte forlate sine residenser, blant annet fordi kloakken måtte repareres.

Etter kraftige protester fra både USA og EU-landenes ambassadører lot Lukasjenko dem få bli, men fredag stengte myndighetene av vann, elektrisitet og telefoner i Drozdy-distriktet utenfor Minsk. Samtidig ble det gravd dype grøfter utenfor residensene slik at biler ikke kunne komme inn eller ut, ifølge nyhetsbyrået Interfax. Og fra i går ble området stengt og diplomatene nektet adgang.

Lukasjenko blir

Den eneste som fortsatt får bo i Drozdy, på tross av dårlig kloakk og vedlikeholdsbehov, er president Lukasjenko. Han skal etter det Dagbladet får opplyst bo på den største og flotteste eiendommen i området.

USA og Japan har også hjemkalt sine ambassadører.

- Vi forlater Hviterussland for å signalisere til Lukasjenko at han ikke kan behandle oss på samme måte som han behandler alle andre i sitt land, sa britenes ambassadør Jessica Pearce til BBC før avreisen. Russland, som i motsetning til de andre landene eier sin residens i Drozdy, har også fått telefon, strøm og vann stengt, og blir nektet adgang til «statsoverhodets eiendom». Foreløpig er imidlertid ikke ambassadøren hjemkalt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer