Skalv av redsel

GØTEBORG (Dagbladet): Vigdis Vollset ble (57) i går kveld sperret inne av aggressive svenske politifolk. Lederen i Jern og Metall-klubben i Tandberg Data deltok i en fredelig demonstrasjon, men politiet behandlet henne som en steinkastende demonstrant. Hun var fortvilet og fryktet at politiet skulle ty til vold igjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er uhyggelig, sier Vollset med skjelvende stemme. Hun forteller at hun gikk bort til politiet og spurte om å få komme ut. - Først nektet de meg å gå. Deretter sa de at jeg kunne slippe ut, men jeg vil ikke forlate vennene mine, sier Nei til EU-aktivisten.

Dagbladet traff henne og andre nordmenn inne i «beleiringen» i Gøteborg. Tidligere på dagen fikk andre nordmenn et ublidt møte med lovens voktere.

Blant annet ble Jan Pato (21) og Carl Fredrik Berg kroppsvisitert for femte gang. I går satt Carl Fredrik på glattcelle i 15 timer.

- Vi kan ikke bevege oss uten at politiet trakasserer oss. Dagbladet traff dem mens tre politifolk ransaket dem i jakten på «demonstrasjonsutstyr» .

Dernest beslagla politiet en teipet skumgummibit, brukt som underarmsbeskytter mot batonger. Den hadde nordmennene plukket opp fra gata fem mminutter før.

Stein i lomma

I alle protester går Pato og Berg sammen med Antifascistisk Aktion (AFA), som samler de mest konfrontasjonskåte aktivistene. Deriblant blitzere og Ya Basta!, gruppen som påtok seg ansvaret for raseringen av Avenyen fredag. Mange av dem er maskerte, med stein i lomma og «Snutjævel» som slagord.

- Det er for å unngå fotobevis mot meg hvis politiet angriper og jeg må forsvare meg. Da steinkastingen startet i går, sprang vi. Det var feil å knuse byen, men politiet provoserte noe sinnssykt ved å gå inn på den måten, sier Pato.

- Men dere ønsker åpenbart kamp med politiet?

- Nei. Hvis politiet ikke er til stede, går alt fredelig for seg. Når de rykker inn, må vi forsvare oss.

- Men dere vet at politiet kommer når dere demonstrerer ulovlig?

- Vi kan jo ikke slutte å demonstrere på grunn av at politiet kommer, sier Pato, som mener «den svenske snuten har opptrådt grenseløst mye verre» enn noen andre ordensstyrker.

Dagbladets fotograf ble angrepet av to maskerte AFA-ere etter å ha rettet kameraet mot Stein Lillevolden midt i mengden av svartkledde.

Da AFA-erne kom fram til parken, oppsummerte en aktivist over megafon helgas opptøyer: «Vi angrer ingenting. Vi har vunnet. Vi skal nå dra hjem hver til vår by og fortsette kampen.»

RANSAKET: Svensk politi ransaker sekkene og ytterklærne til nordmenene Jon Pato (21) og Carl Fredrik Berg (23) for femte gang.
LIVREDD: Vigdis Vollset (57) fra Bergen ble i går kveld innesperret av svens politi. - Jeg fryktet at dette skulle gå veldig, veldig galt.