-  Skam å ikke vise tegningene

-  Skam over de avisene og fjernsynskanalene som manglet mot til å vise sine lesere og seere karikaturene! sa det nederlandske parlamentsmedlemmet Ayaan Hirsi Ali i Berlin i går.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BRUSSEL (Dagbladet): Somalisk-fødte Ayaan Hirsi Ali, som nylig var i Norge da boka hennes «Krev din rett!» kom ut på norsk, berømmer Jyllands-Posten og Danmarks statsminister, Anders Fogh Rasmussen.

-  Deres plikt

-  Det var deres plikt som journalister å be om og trykke tegningene av profeten Muhammed. Skam over de avisene og fjernsynskanalene som manglet mot til å vise sine lesere og seere karikaturene! Disse intellektuelle lever av ytringsfrihet, men de godtar sensur. De skjuler sin tankemessige middelmådighet bak velklingende uttrykk som «ansvarlighet» og «følsomhet», uttalte hun til journalister i Berlin.

De politiske lederne i Europa er usikre og uenige om hva man skal gjøre med det kulturelle sammenstøtet mellom den muslimske verden og Vesten. Innad i EU forsøker man å advare mot å provosere muslimer samtidig som man forsvarer ytringsfrihet og fordømmer voldelige angrep mot vestlige ambassader og konsulater. Frankrikes president, Chacques Chirac, omtaler typisk ytringsfrihet som en av Den Franske Republikkens grunnpilarer, samtidig som han fordømmer «åpenlyse provokasjoner» mot andres overbevisninger.

Ellevill satire

Chirac tenkte åpenbart på et «spesialnummer» av det elleville satiriske bladet Charlie Hebdo, som kom ut onsdag etter at en fransk rett dagen før avviste et krav fra fem muslimske organisasjoner om å stanse salget av bladet.

Charlie Hebdo viet førstesida til ei ny tegning av Muhammed som sitter med ansiktet i hendene. Tittelen lyder: «Muhammed overveldet av fundamentalistene». Og profeten utbryter fortvilt: «Det er hardt å være elsket av tullinger». Man bør merke seg at tegneren Cabu hadde skjult profetens ansikt bak hendene, i respekt for forbudet mot å vise hans ansikt eller som en ytterligere parodi?

 EN PLIKT: -  Skam over de avisene og fjernsynskanalene som manglet mot til å vise sine lesere og seere karikaturene, sier Ayaan Hirsi Ali. Foto: Scanpix
EN PLIKT: - Skam over de avisene og fjernsynskanalene som manglet mot til å vise sine lesere og seere karikaturene, sier Ayaan Hirsi Ali. Foto: Scanpix Vis mer