Skam å være skilt

De første 18 månedene etter at Amina Mahama (40) ble skilt, sa hun ingenting. Hun var redd for at andre afrikanere skulle dømme henne som dårlig mor.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi, afrikanske kvinner, holder ut i ekteskapet fordi vi er redde for at barna skal bli stigmatisert for å komme fra «broken homes», sier Amina.

I sofaen sitter mor, Jamal (10), Aina (13) og Zelda (20). Amina er født i Ghana og giftet seg som 18-åring. Familien kom til Norge da Zelda var tre. For tre år siden skilte Amina seg fra barnas far, etter en lang prosess.

-  Det var tøft, for jeg var gift i 21 år. «Amina, tenk på barna dine,» sier mange afrikanere når de hører at vi er skilt. Men det er bedre for meg å være alene. Og for barna, sier Amina.

-  Mamma, i praksis hadde du vært alenemor i fem år. Pappa har reist og bodd i Ghana, sier Zelda.

Flere skilles

De siste åra har skilsmisser også blitt langt mer vanlig blant pakistanere, marokkanere og afrikanere, og det er mer åpenhet rundt temaet. Noen lever imidlertid fra hverandre uten å skille seg formelt, for å beholde fasaden.

-  I Afrika lever par alltid med familien rundt seg og får mye hjelp og støtte. I Norge blir man veldig alene og mer sårbare. Dessuten kan det oppstå konflikter fordi den ene beskylder den andre for å forandre seg fordi man bor i Norge.

-  Skammer du deg over å være skilt?

-  Jeg liker ikke å fortelle at jeg er skilt. Men jeg skjuler det ikke hvis noen spør meg, sier Amina, som jobber på Lindeberg gård.

Ut av isolasjonen

-  Selv om mannen min er en intellektuell, engasjert person, så var han familiens overhode. Og han var redd for hva folk ville si hvis jeg stakk meg fram. Han ville ha kontroll, sier hun.

Det er lettere å være aktiv uten mann. Amina er styremedlem i tre foreninger og aktiv i flere, blant annet Ghana Women's Union. En kampsak er å få ghanesiske kvinner ut av isolasjonen.

-  Mange unnskylder seg med at de skal reise hjem. Men de blir jo. Kvinner må bli mer bevisst på sine rettigheter. Og de må lære norsk for å delta i barnas

Fikk bli norsk

Familien bor i rekkehus på Vestre Haugen, mellom Grorud og Furuset.

-  Foreldrene mine er blitt veldig integrerte. Mamma og pappa har gitt meg lov til å bli så norsk som det er naturlig at jeg blir når jeg vokser opp her, sier Zelda. Hun har mange venner med afrikanske, pakistanske eller iranske foreldre som ikke får gå kledd som de vil, ikke får overnatte hos venner, gå ut på byen eller ha kjæreste.

-  Da hun fylte 16, skjønte jeg at det var på tide at hun fikk mer frihet. Det jeg liker minst med norske ungdommer er at de begynner å røyke og drikke så tidlig, sier Amina, som selv fikk frihet under oppveksten.

-  Jeg vokste opp i en muslimsk familie, men kunne velge fritt om jeg skulle være kristen eller muslim. Familien min var mest opptatt av utdanning. Det er jeg også, sier mora, som er noe skeptisk til friåret Zelda har bevilget seg.

Barna har lært å være stolte av bakgrunnen sin. De snakker hausa, foreldrenes morsmål.

Feminist

-  I dag får jeg respekt som Amina, ikke som noens kone.

Zelda og Amina diskuterer hva det vil si å være feminist.

-  Jeg blir kalt feminist, det tar jeg som en kompliment, sier Amina.

-  Menn er tross alt sterkere rent fysisk. Jeg vil ha en mann som vil passe på meg, sier Zelda.

-  Oh, my gosh, stønner Amina.

-  Jeg skal selvsagt ha utdanning og bra jobb. Men jeg vil også kunne slippe å jobbe hvis jeg vil det, sier Zelda.

-  Oh my Gosh. Da må du skaffe deg en rik mann.

Zeldas venninne Nesteren kommer inn. Diskusjon fortsetter om mannlige beinmuskler, genetikk og feminisme.

-  Jeg vil ha en mann som jeg respekterer og som respekterer meg, sier Zelda.

Da gliser mamma bredt.

-  Det var bedre. Now we are talking.

HØYLYTT: Amina diskuterer gjerne med barna. Mest med Zelda (20) til høyre og venninnen Nesteren (19), men også med Aina (13) til venstre og Jamal (10).
BEVISST: - Afrikanske mødre må lære norsk for å kunne hjelpe til med skolearbeidet og følge barnas utvikling, sier Amina. Aina har engelsk dikt i lekse.