Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Skam for Norge

TROMSØ (Dagbladet): Først gikk det 54 år før Forsvaret innrømmet tabben. Nå må de etterlatte tigge om penger til et minnesmerke. - En skam, det er stein til byrden for oss som mistet våre kjære, sier Astrup Nilssen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Astrups Nilssens far, Mikal Nilssen, var på vei fra Bergen til Harstad. 13. februar 1944 seilte «Irma» inn i Hustadvika på Mørekysten. I skumringen ventet to norske motortorpedobåter.

Klokka 18.24 åpnet de ild mot «Irma». To torpedoer traff, «Irma» sank i løpet av tre minutter. 25 personer ble reddet - 61 omkom. Blant dem var Mikal Nilssen.

De norske marinefartøyene kom fra Shetland og trodde de skjøt på tyske forsyningsskip.

Dekkmanøver

Etter krigen forsøkte Forsvaret å skjule sannheten.

- I mer enn 50 år løy forsvarsledelsen for oss. Vi fikk ikke innsyn i dokumenter. Jeg fikk ikke engang min fars dødsattest. Vi ble fortalt at det var tyske eller britiske styrker som senket «Irma», sier Nilssen.

Først i 1998 innrømmet Forsvaret at det var norske styrker som drepte egne landsmenn.

- Unnskyld

Daværende statsråd Eldbjørg Løwer beklaget hendelsen, og for et år siden fikk Astrup Nilssen brev fra etterfølgeren Bjørn Tore Godal:

- Grupper og enkeltpersoner ble utsatt for en til dels meget dårlig behandling av det norske samfunn i etterkrigstida. At saken ikke ble fulgt opp av myndighetene, er meget beklagelig. Jeg håper likevel at du, så vel som de involverte i saken, vil oppleve at et minnesmerke vil kunne gi dere en form for erkjennelse av den urett som er begått , skrev forsvarsminister Godal.

- Og nå må jeg - sammen med andre etterlatte - gå rundt med tiggerbøssa for å få reist et minnesmerke på Averøya. Staten og Forsvaret opptrer skammelig, sier Nilssen til Dagbladet.

- Verkebyll

I 1999 påtok Averøy kommune seg oppgaven med å reise et minnesmerke. Minnesmerket har et budsjett på 1,8 millioner kroner. Forsvaret vil bare bidra med 900000.

- Men kostnadene er en nasjonal oppgave. Det er galt at etterlatte og en liten kystkommune må tigge for å rydde opp for å få en verdig avslutning på tragedien, sier ordfører John Harry Kvalshaug i Averøy.

Kommunen mangler 700000 kroner for å få reist minnesmerket. Privatpersoner vil nå bli bedt om å bidra.

- «Irma»-saken har vært en verkebyll. For mannskapet som senket hurtigruta, ble livet et helvete. De overlevende og pårørende har lidd mye, og de lokale redningsmennene har ikke fått anerkjennelse. Alle trenger et minnesmerke å gå til, og nå må Forsvarsdepartementet bidra til at det kan avdukes som planlagt neste høst, sier Kvalshaug til Dagbladet.

Hele Norges coronakart