BLE BRUTALT BANKET OPP: Journalist Mikhail Beketov, ble brutalt banket opp og pådro seg en hjerneskade i 2008 etter å ha skrevet kritiske artikler om lokalmyndighetens veiplaner. Idag ble han dømt i en russisk domstol for ærekrenkelse av lokal ordfører. Foto: AP Photo/Misha Japaridze
BLE BRUTALT BANKET OPP: Journalist Mikhail Beketov, ble brutalt banket opp og pådro seg en hjerneskade i 2008 etter å ha skrevet kritiske artikler om lokalmyndighetens veiplaner. Idag ble han dømt i en russisk domstol for ærekrenkelse av lokal ordfører. Foto: AP Photo/Misha JaparidzeVis mer

Skambanket så kraftig at han mistet taleevnen

Thorbjørn Jagland roser president Medvedev for støtte til journalister. Samme dag blir journalisten Mikhail Beketov, som ble brutalt banket opp for å kritisere myndighetene, dømt for å ærekrenkelser.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Europarådets generalsekretær, Thorbjørn Jagland, roser Russlands president Dmitrij Medvedev for å ha fordømt denne ukas angrep på russiske journalister.   

— Jeg er svært oppmuntret av president Medvedevs sterke motstand mot disse angrepene. Dette bør bidra til å forbedre beskyttelsen av menneskerettigheter og grunnleggende friheter, sier Jagland, ifølge NTB.  

Uttalelsen kommer samme dag som den russiske journalisten, Mikhail Beketov, blir dømt for å ha ærekrenket en lokal ordfører.  

Beketov og avisa han jobbet i, skrev i 2008 en rekke kritiske artikler om lokalmyndighetenes prosjekt om å hogge ned en vernet eikeskog for å lage en ny vei.  

Samme år ble Beketov brutalt banket opp av ukjente gjerningsmenn. Han måtte amputere ett bein, tre fingre, pådro seg en hjerneskade og mistet taleevnen.

Overfallet knyttes til Beketovs kritikk av lokalmyndighetene.  

I dag ble altså den hjerneskadde Beketov dømt i en russisk domstol for å ha ærekrenket Vladimir Strelchenko, ordfører i den russiske byen Khimki, like ved Moskva.

I en sak fra 2007 skal Beketov ha anklaget Strelchenko for å ha politisk terror, etter at bilen hans ble sprengt i lufta i en bilbombe.  

Beketov ble ilagt en bot på 5 000 rubler, men retten la i midlertidig til at Beketov ikke behøver å betale boten, på grunn av «formaliteter».  

— Denne dommen viser at rettssystemet kneler for lokaladministrasjonen. Det er absurd, sier borgerrettighetsforkjemper Alexei Simonov, ved Glastnost Defence Foundation, til The Guardian.  

Dette skjer samme uke som en rekke andre russiske journalister har blitt angrepet:  

Brudd i skallen Oleg Kasjin, en kjent journalist i avisa Kommersant, ble brutalt slått ned av ukjente gjerningsmenn i helga, da han var på vei hjem til sin leilighet i Moskva.

Kasjin fikk brudd i skallen, brukne fingre, ødelagt kjeve og et brukket bein etter at gjerningsmennene slo løst på ham med en jernstang   

Kasjin har demonstrasjoner, opposisjonsgrupper og ungdomsgrupper som sitt spesialområde.  

Et av motivene for angrepet skal ifølge The Guardian være hevn for at Kasjin skal ha skrevet om ungdomsgrupper støttet av Kremlin eller for å ha omtalt skogsskandalen i Khimki.

Dagen etter skal to andre journalister ha blitt angrepet, men politiet hevder at én av dem har fabrikkert overfallet. 

Bestukket kickboksere En av journalistene, Anatoly Adamchuck, sier at russiske politifolk skal ha kommet på sykebesøk for å tvinge ham til å innrømme at han iscenesatte angrepet selv.

— Kanskje de tror at jeg har smelt mitt eget fjes mot et tre eller noe, sier han, ifølge The Guardian.  

Russisk politi har sluppet en pressemelding hvor de skriver at Adamchuck har bestukket en kickbokserentusiast og vennene hans til å angripe ham.  

Adamchucks redaktør hevder imidlertid at angrepet er ment som hevn for at avisa har skrevet om et liknende veiprosjekt som i Khimiki.  

Først etter stor oppmerksomhet og kraftig press fra russisk presse, sa Russlands president Dmitrij Medvedev på mandag, at gjerningsmennene skal tas — samme hva slags samfunnsposisjon de har.  

Ifølge Committee to Protect Journalists er 52 journalister drept i Russland siden 1992. Den mest kjente er Anna Politkovskaja, som ble skutt uten for sitt hjem i 2006.

 — Så lenge våre journalister blir banket opp eller truet, kan vi ikke ha demokrati eller en rettsstat i Russland, sier sjefen for Moscow Helsinki Group, Lyudmila Alexeyeva, til nyhetsbyrået Interfax, melder NRK.

MISTET TALEEVNEN: Mikhail Beketov ble banket opp så kraftig at han måtte amputere et bein og tre fingre, han pådro seg en hjerneskade, og har i dag mistet taleevnen. I dag ble han dømt for å ha ærekrenket en lokal ordfører. Foto: Scanpix.
MISTET TALEEVNEN: Mikhail Beketov ble banket opp så kraftig at han måtte amputere et bein og tre fingre, han pådro seg en hjerneskade, og har i dag mistet taleevnen. I dag ble han dømt for å ha ærekrenket en lokal ordfører. Foto: Scanpix. Vis mer