Skamfull svenske bak Hårek-juks

FLEN, Sverige (Dagboka): - Jag skäms, og ber hele det norske folk om unnskyldning, på Håreks vegne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Alf Thorsjö (53) er mannen som bedriver reglerett forfalskning i det svenske tegneseriebladet Hagbard. «Nordmenn er helt riktige» heter det i Dik Brownes originaltekst. «Svenskene er helt riktige», er det blitt til i den svenske utgaven.

Grundig avslørt av Dagboka, prøver Alf Thorsjö å late som om det hele var en spøk. Han ler så han rister, og banner oftere enn den verste nordlending.

- För helvete; det er en fri svensk oversettelse, etter svenske forhold og med svenske fordommer mot Norge - gjort med glimt i øyet. Hvis dette bladet skal utgis i Norge, har den norske oversetteren full frihet, bedyrer mannen som har full kontroll på Hårek-figuren.

Fire land

Vel 10 mil sørvest for Stockholm, ligger tettstedet Flem (6000 innbyggere), der Dagboka finner den blide skurken.

- Det eneste som skjer her i Flem er at trafikklyset skifter fra rødt til grønt, sier Alf Thorsjø som sammen med datteren Anna (22) styrer et nordisk tegneserieimperium fra villaen de bor i. Dette er Disney-konsernets minste avdeling.

- Her produserer vi tegneserieblad for fire land, forteller forleggeren som selv gjør layout og design.

Som femåring visste han at tegneserier var livet, og i tretti år har dette vært levebrødet hans. Alf Thorsjö møtte den avdøde Hårek-skaperen Dik Browne flere ganger, og sønnen Chris Browne, som nå tegner Hårek-stripene, har besøkt den lille familiebedriften i Flem.

Alfs personlige tegneserie-favoritter er Billy (Knasen) og Tommy og Tiger'n (Kalle og Hobbe). Og så Hagbard da:

- Han heter Hagbard på svensk, Hårek på norsk og Hagar på dansk. I Finland vet da faen hva han heter, sier svensken som også har ansvaret for Suomi-utgaven.

I Norge er Hårek-stripene en del av bladet «Billy». Alf Thorsjö håper at de norske utgiverne vil satse på et eget Hårek-blad, slik de har i Sverige.

- För helvete, det handler jo om de skandinaviske fordommene, det er mycket vi kan skratta åt, flirer 53-åringen som allerede gleder seg til neste nummer med Håreks herjinger «över EU-området samt Norge», som det heter på forsida av bladet.

ps.

Hagbard Viking het flyet da Dagboka reiste til Stockholm med flyselskapet SAS (Svensk Alt Sammen) i går. Når får vi reise med Hårek Viking?