Skamløs Norges-porno i amerikansk storavis

- Å studere Norges kyst, med hundretusener av øyer, er som å studere landets metaforiske DNA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Under tittelen «Norway the Slow Way» vier den amerikanske storavisa The New York Times mye plass i dag til en storstilt interaktiv nettsatsing som må sies å være særdeles god norgesreklame.

Den amerikanske forfatteren Reif Larsen forteller sin historie om da han tok med seg sin kone og sin seks måneder gamle sønn til Trondheim for å lete opp leiligheten hans bestefar Harry Irgens Larsen ble født og bodde i.

Bestefaren ble født i Trondheim i 1908, og ble sagnomsust og berømt da han rømte landet under andre verdenskrig og tok seg til New York i en åpen båt sammen med tre venner. Harry Irgens Larsen ble en suksessrik skipsreder i USA, men glemta aldri sine norske aner.

«Verdens vakreste reise» Han kjøpte sågar ei familiehytte i Telemark, og han og kona hadde en stor Munch-samling som ble solgt på auksjon i New York i 2002, 20 år etter hans død.

Reif Larsen skriver mye pent om bestefarens fødeby i Norge, som også blir utgangspunktet for forfatterens reise mot nord, til midnattssolas land, Kirkenes, med hurtigruteskipet MS Trollfjord. En reise artikkelforfatteren omtaler som «verdens vakreste».

I den meget lange artikkelen vier Larsen plass til midnattssola, Lofoten og rorbuene, nordmenns hang til slow tv med referanser til NRKs «Hurtigruten minutt for minutt» fra 2011 og den storslåtte og vakre naturen oppover vår langstrakte kyst.

- Fingeravtrykkene av en nasjon Larsen prøver seg også på et dypdykk i den norske folkesjela.

- Å studere Norges kyst, med hundretusener av øyer, er som å studere landets metaforiske DNA. Det er unikt, det er uendelig komplekst, det er fingeravtrykkene av en nasjon, skriver den amerikanske forfatteren.

Reiselivsdirektør Line Vikrem-Rosmæl i Visit Trondheim hadde ikke fått med seg artikkelen i den amerikanske storavisa da Dagbladet tok kontakt. Men ikke desto mindre fant hun avisoppslaget svært gledelig.

- God reklame - Det er jo kjempebra. Vi ser allerede en vekst i amerikanske turister til byen vår, og jeg tror det vil slå positivt ut at vi blir framsnakka på denne måten. Det er viktig for markedsføringa av en by å få slike oppslag. Det her får vi se på hva vi skal gjøre med, sier reiselivsdirektøren til Dagbladet.

Konsernsjef Daniel Skjeldam i Hurtigruten tar med glede i mot den amerikanske avisomtalen.

- Vi er veldig fornøyde med artikkelen. Den tegner et vakkert bilde av vår kystlinje og vår fantastiske natur. Det er god reklame for oss og for Norge, sier Skjeldam.

Han er særlig fornøyd med at Larsen får fra at Hurtigruten er et annerledes cruise hvor kystlinja, naturen og det lokale står i sentrum.

- Jeg tror dette vil øke interessen for Hurtigruten i USA. For oss kommer artikkelen som bestilt. I fjor åpnet vi nytt kontor i Seattle, med målsetting om doble oss i det amerikanske markedet i løpet av tre år. Dette er virkelig bra drahjelp for oss. Vi tror dette vil gi god effekt i det amerikanske markedet, sier hurtigrutesjefen.

SKRYTER AV NORGE: Den amerikanske forfatteren Reif Larsen hadde norsk bestefar.
Foto: Siv Johanne Seglem
SKRYTER AV NORGE: Den amerikanske forfatteren Reif Larsen hadde norsk bestefar. Foto: Siv Johanne Seglem Vis mer