Skamløs populisme

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • - Dette er utskudd som ødelegger for seg selv og andre! Kan man ikke oppføre seg som folk, bør man kastes ut av landet, sier Sp-leder Odd Roger Enoksen til VG om dem som er mistenkt for drapet på to dørvakter i Moss. Ingen av de arresterte er ennå dømt for handlingene, men vanlig rettssikkerhet gjelder visst ikke lenger for innvandrere til Norge. Heller ikke bakgrunnen deres eller årsakene til forbrytelsen er klarlagt. Men det er klart at alle kommer fra land herjet av vold og krig. Det er lite overraskende at det krever ekstra innsats å integrere mennesker med slike erfaringer. I flere år har da også faren til den ene søkt hjelp fra norske myndigheter for å takle gutten. Enoksens uttalelse peker mot en ny form for sosialpolitikk: De mennesker hjelpeapparatet av ulike grunner ikke makter å fange opp, skal eksporteres fra Norge.
  • Fremskrittspartiets Per Sandberg anklager ledende politikerne fra andre partier for indirekte drap. Hadde de fulgt Frp's råd om å «stille krav til dem som kommer til Norge», ville drapene ikke vært begått, lyder hans primitive kriminalpolitiske analyse. Det er lite overraskende at Frp populistisk og skamløst søker å slå politisk mynt på tragedien i Moss. Kanskje det heller ikke er overraskende at Sp med Enoksens ord framstår som populistisk. Ikke desto mindre er det skandaløst. I to og et halvt år var Enoksen kommunalminister med ansvar for integreringspolitikken. Hvis han mente den var så rivende gal, hvorfor gjorde han da ikke noe med den?
  • Politikerne skulle stå for prinsipper, styre følelsene i folket og vise at sammenhengene er mer komplekse enn populistene vil innse. Dagens Norge er i ferd med å få den motsatte typen politikere. De løper etter den antatte folkemeningen, kappes i å mane fram fiendebilder og foreslå løsninger som ikke duger til annet enn å tilfredsstille de mest primitive følelser og hisse til rasisme. For vel ett år siden ble Benjamin Hermansen drept. Da snakket politikerne om å bekjempe hverdagsrasismen. Nå oppfører de seg på en måte som skader landet i langt større grad enn noen «utlending» er i stand til.